Ugrás a tartalomra

Véradásra hívnak a légimentők

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. szeptember 21. kedd 14:40
A szeptember 24-ei akciónak kettős célja van: szeretnék felhívni a figyelmet a véradás fontosságára és a légimentők nem mindennapi munkájára is.

Különleges véradást szervez a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat szeptember 24-én déli tizenkettő és este hat óra között. A véradások a hét hazai légimentőbázisának közelében lesznek. A miskolci helyszín a polgármesteri hivatal aulája lesz.

Nagy Boglárka, a Magyarországi Légimentésért Alapítvány alapítója elmondta, az akciónak kettős célja van. „Ahogyan két évvel ezelőtt a bázisokért rendezett futóversenyekkel, most a véradásokkal is az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a légimentők nem mindennapi munkájára és minél több emberhez eljusson a véradás fontossága, mellyel mi is életeket menthetünk” – mondta.

A rendezvény apropóját az adta – folyatta – , hogy 2019 decembere óta a budaörsi mentőhelikopter két egység nulla negatív vért is szállít a fedélzeten, melyet a súlyosan sérült, vagy egyéb okból kivérzett betegek ellátása során alkalmaznak.

Fotó: MiNap-archív/Mocsári László

- Bevezetése óta már számos alkalommal használták ezt a lehetőséget a légimentők, mellyel nagyban növelhető a túlélési esély. A helyszíni transzfúzió egy kiemelkedő mentéstörténelmi mérföldkő, mellyel Európa élmezőnyébe kerültek a hazai légimentőink.  Cél, hogy a vérkészítmények mind a hét légibázison (Budaörs mellett Balatonfüreden, Sármelléken, Pécsen, Szentesen, Miskolcon és Debrecenben) minél előbb elérhetőek legyenek, és az ország egész területén azonos esélyhez jussanak a kritikus állapotú betegek – hangsúlyozta Nagy Boglárka.

Hozzátette: a légimentőkkel közös véradást hagyományteremtő céllal hívják életre és évről évre szeretnék megrendezni, hogy mindig rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiségű vér a mentőhelikoptereken.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!