Ugrás a tartalomra

Villám csapott az MVK villamosremízébe

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. szeptember 01. kedd 12:50
A villámcsapás miatt tizenegy szerelvény bénult le átmenetileg, emiatt csaknem összeomlott a villamosközlekedés kedd reggel.

Villámcsapás, baleset, késések - az éjjeli viharok miatt nagyobb fennakadások mellett debütált kedd hajnalban a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) új menetrendje. Az esőzések miatt több buszjárat vonalán is előfordultak késések, a 15-ös autóbusz pedig egy rövid ideig fakidőlés miatt nem járt.

Igazán nagy probléma viszont a villamosközlekedésben volt. Ahogyan arról a reggeli órában a minap.hu is hírt adott, az éjszakai vihar során villámcsapás érte az MVK villamosjavító csarnokát, ami miatt a remíz és több szerelvény is károsodott.

- Hétfő este minden készen volt ahhoz, hogy az új menetrendet probléma nélkül indítsuk, a forgalomba kiadandó villamosok és a tartalék szerelvények is kiváló műszaki állapotban várták az üzemkezdést. A villámcsapás miatt azonban a remíz villamoshálózata súlyos károkat szenvedett, és ami ennél is nagyobb baj volt, a csarnok környékén tartózkodó tizenegy Skoda szerelvény megsérült. A probléma miatt reggel hattal kevesebb villamost tudtunk kiadni a forgalomba – mondta el érdeklődésünkre Juhász János, az MVK villamosközlekedési igazgatója.

Juhász János - Fotó: Mocsári László

Fennakadások, káosz

A szerelvényekben egy jeladó sérült meg a túláram miatt, emiatt pedig – folytatta – "meghiúsult a meghajtás, a szerelvények nem tudták elhagyni a telephelyet". A műszaki problémák miatt átmenetileg csak az 1-es villamos járt, a ma debütáló 1A-s és a 2-es nem, emiatt pedig jelentős késések és zsúfoltság alakult ki a villamosvonalon. Pedig az MVK tényleg minden hadra fogható szerelvényt bevetett: a reggeli órákban még egy-egy öreg Tátra is feltűnt a pályán. A villamosközlekedést egyébként kedd reggel, a 2020/2021es tanév első napján még egy baleset is szabotálta: a Thököly utca és a Malomszög utca között egy rövid időre villamosok helyett villamospótlóbuszok jártak.

Juhász János hozzátette, az MVK szakemberei az éjszakai óráktól folyamatosan dolgoztak a sérült villamosok javításán.

Üzenzavarelhárítás villámcsapás után - Mocsári László képgalériája

Délelőtt helyreállt

- Ennek köszönhetően reggel nyolcra már volt annyi működőképes szerelvény, hogy a 2-es villamos újraindulhatott, délelőttre mindkét vonalon helyreállt a menetrend, a délutáni órákban pedig az 1A-s villamost is be tudjuk majd indítani – mondta a villamosközlekedési igazgató, aki hozzátette: a közlekedési cégnél töltött eddigi három évtizede alatt nem emlékszik olyan esetre, hogy iskolakezdés és menetrendváltás idején a szélsőséges időjárás miatt ehhez hasonló műszaki probléma nehezítse a közlekedést.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!