Ugrás a tartalomra

Vizet borrá, szemetet virággá a csodatévő kútnál 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. május 24. kedd 09:08
Matematikaórájukat feláldozva hozták helyre Jézus kútját a Nyitott Ajtó Baptista Középiskola kilencedikes tanulói hétfő délelőtt.
Fotók: Juhász Ákos

Az Avasalja utca legelején megbújó kút megszépítését néhány napja vették fejükbe a szakács- és pincérnövendékek, amikor is arra kérték matematikatanárukat, hogy vigye ki őket kicsit a levegőre.

– Erre sétáltunk, és láttuk, hogy nagyon koszos a hely, és el van hanyagolva – ecsetelte Váradi Georgina, az egyik ötletgazda. Akkor határozták el Horváth Alexandrával, hogy ezen a héten bizony kitakarítják a szakrális objektumot és annak szűkebb vonzáskörzetét.

A Reiman Zoltán által feltárt dokumentumok szerint a vélhetően 16-17. századi keletkezésű kút vízét még a 20. században is gyógyító erejűnek tartották. Majd 1909-ben teljeskörűen felújították, ehhez a talapzatát szét kellett bontani. Ekkor a kút köré terméskőből egy kis házikót építettek, amihez kulcsot kellett váltaniuk azoknak, akik használni akarták. A kilencvenes évek közepén ismételten átfogó felújításon esett át: 1996. augusztus 11-én szentelték fel az új kutat.

Szám- és mértani pontossággal sepregettek, szedegettek, ültetgettek 

Alexandrának annak dacára szívügye az itteni környezet rendbetétele, hogy – akárcsak az osztály nagy része – nem is Miskolcon lakik. – Nem olyan nehéz, ha az ember igazán akarja – foglalta össze inspirálóan az igyekvő mozgolódás lényegét.

Egyszer egy gyógyulásra vágyó férfi felesége ment a korsójával a kúthoz, a víz pirossá vált a korsó töltése alatt, és az illata is olyan lett, mint a véré. A beteg meggyógyult, és így terjedt a híre, hogy Jézus vére gyógyította meg. A legenda magyarázói szerint a kút vörös vize a fölötte levő borospince lyukas hordójából eredeztethető – olvasható a helytörténeti bloggernél a nevezetességhez kapcsolódó egyik mítosz gyanánt.

Az áldozati bárány ezúttal a matekóra lett…

Ha új dizájnt és koncepciót nem is, de küllemet mindenesetre sikerült adniuk a tisztesen csörgedező itatónak. Miként azt a lányok hangsúlyozták, sikálni tudtak volna még mit: éppenséggel a kút építményén és medenceterében fertőtleníteni, festeni is akadna arra érdemes felület higiéné- és szépérzékük szerint. Hozzátették: az intézménytől nem idegenek az efféle hulladéktalanító és közegjavító cselekedetek – tehát még akár rövidesen folytatás is elképzelhető a tárgyalt (jó)tetthelyen. Vagy máshol. 

Nem ez az első diákkezdeményezés e téren: a Szebb Miskolcért akciója is idén vette kezdetét. Nemrég pedig hírt adtunk a „Fogadj örökbe egy közterületet!” elnevezésű kampányról is, melyre még egy hétig lehet jelentkezni.

Nyitott szemmel jártak – szemüket Jakab Zsolt pedagógus nyitotta fel

Több volt ez holmi szemétszedésnél. Az iskola felajánlásából később virág és a plántáláshoz szükséges zsákos talaj is előkerült. A tinédzserek instruálása során Jakab Zsolt félig élcelődve megjegyezte: a részfeladatok, illetve az eszközök be- és szétosztásai egyfajta logikai és geometriai leckeként is értelmezhetők. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!