Ugrás a tartalomra

Elsötétült Miskolc is – így tiltakozott a város az iparűzési adó felezése ellen

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. december 24. csütörtök 08:41
Miskolc is csatlakozott az ország több tucat polgármesterének kezdeményezéséhez, december 23-án, este 7 után – egy rövid időre – lekapcsolták a városi díszkivilágításokat, tiltakozva a kormányzati elvonások, különösen az iparűzési adóbevételek megvágása ellen.

A döntésről még vasárnap, Facebook-oldalán tájékoztatta a miskolci polgárokat Veres Pál. A városvezető úgy fogalmazott, a városi díszkivilágításokat a biztonságos közszolgáltatások megvédése érdekében kapcsolta le az önkormányzat.

„Pénz nélkül nem mennek a buszok, nem égnek az utcai lámpák, bezárnak a bölcsődék, megszűnik az idősellátás, nem jön a csapból víz. Miskolc városa szolidaritást vállal minden településsel, aki a kormányzati elvonások miatt nehéz helyzetbe került vagy kerül majd a közeljövőben” – írta.

Végh Csaba képgalériája

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton jelentett be újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket. Ezek egyik pontja értelmében a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti településeknek a kormány támogatást ad, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át.

Az intézkedés miatt élesen tiltakozott az önkormányzatok egy része. Karácsony Gergely, a budapesti főpolgármester például az önkormányzatiság kivégzéséről beszélt. Vasárnap a Szabad Városok Szövetsége a Facebook-oldalán jelentette be: közös tiltakozásra hívják azokat a magyar önkormányzatokat, amelyek meg akarják védeni a polgáraiknak nyújtott közszolgáltatásaikat és saját cselekvőképességüket. Ehhez az akcióhoz csatlakozott Miskolc önkormányzata is. Budapesten kívül 25 ellenzéki vezetésű településen kapcsolták le 7 órakor a díszkivilágítást.

További hírek

Olvasnivaló