Ugrás a tartalomra

Huszonnégy órás szolgálat a szülőnek

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. november 21. szombat 15:03
Több fronton is kívánja segíteni Miskolc város vezetése a fogyatékkal élőket és segítőiket. Már elkezdődött a közös munka a civilszervezetekkel. December 3-a a fogyatékos emberek világnapja, ennek közeledtével Varga Andrea alpolgármesterrel beszélgettünk.

Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere a sérült, fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családok életviteléből írta diplomamunkáját szociológia szakon. – Mély válságokat élnek meg családok, mikor szembesülnek azzal, hogy egy sérült gyermek milyen feladatokat ró rájuk. Húsz családdal készítettem mélyinterjút, ahol azt láttam, hogy legtöbbször egyetlen szülő vállalja magára a társadalom kötelezettségét. Sokszor huszonnégy órában kell szolgálatot teljesítenie, ami miatt megszűnik munkaviszonya. Ez anyagi, fizikai és lelki teher egyaránt. Ha nappali ellátást biztosító intézménybe jár a fogyatékkal élő gyermek, akkor legalább ezen idő alatt munkát tud végezni a szülő. Ebben szerepe kell hogy legyen a társadalomnak például azzal, hogy olyan intézményhálózatot hoz létre, ahol biztonsággal el lehet helyezni a súlyosan sérültet akár több napra is. Ez nemcsak egy újabb probléma megoldására ad lehetőséget, hanem időt teremt regenerálódásra is. Nagyon fontos lenne az atipikus foglalkoztatási formák létrehozása: otthonról végezhető munka, részmunkaidő, akár úgy is, hogy toleráns legyen a munkáltató, ha pár napra kiesik a munkavállalója egy családon belüli rendkívüli helyzet miatt – mondta az alpolgármester.

Varga Andrea alpolgármester egy októberi esélyegyenlőségi fórumon. Mély válságokat élnek meg családok, mikor szembesülnek azzal, hogy egy sérült gyermek milyen feladatokat ró rájuk. | Fotó: Juhász Ákos

Vannak olyan fogyatékkal élők, akik képesek a munkavégzésre. – A foglalkoztatással biztonságot lehet teremteni. A segítség abban kell, hogy a munkáltatók és a fogyatékkal élők egymásra tudjanak találni. A város működtet egy Rehabilitációs Foglalkoztatási Tanácsot, aminek legutóbbi ülésén beszéltünk arról is, hogy hogyan lehet információkat átadni a munkáltatóknak a fogyatékkal élőkről. Ehhez érzékenyítőprogramot kell kidolgoznunk.

A Miskolci Foglalkoztatási Paktum nagyon fontos lépést tett azzal, hogy létrehozott egy munkacsoportot, ami összehozza a munkáltatókat a megváltozott munkaképességűekkel foglalkozó szervezetekkel. Miskolcon van olyan alapítvány, a Szimbiózis, ami nagyon komoly munkát végzett az elmúlt időszakban ezen a területen, továbbá vannak olyan védett munkahelyek, például az önkormányzathoz tartozó Miskolc Holding-csoport tagvállalata, a MiProdukt, ami sok megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztat – mondta Varga Andrea, aki hozzátette, a Széchenyi 107. alatt található paktumiroda tehát hídszerepet tölt be a munkáltatók és a munkavállalók között.

– A témakörben egy apró lépést tettünk, ami miatt a helyzet remélhetőleg kedvezőre fordul – vélte az alpolgármester –, de még sok a teendő. Szeretnénk, ha nemcsak olyan munkahelyek lennének, ahol a fogyatékkal élők együtt dolgoznak, hanem integrálhatnánk őket. A közösség számára az elfogadást az tudja biztosítani, ha napi szinten együtt tudnak dolgozni épek és sérültek. Az érzékenyítést már gyerekkorban el kell kezdeni: az óvodákban. Ez a feladat is előttünk áll még.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!