Ugrás a tartalomra

Koszorúkkal tisztelegtek az 56-os hősök előtt

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. október 21. szerda 15:01
Csendes, mégis autentikus megemlékezést tartottak a Miskolci Egyetemen.
Fotó: Parai Roland

Az intézmény vezetése úgy döntött, hogy idén elmarad az ilyenkor szokásos ünnepi műsor. Valamilyen formában mégis szerettek volna megemlékezni a hatvannégy évvel ezelőtti eseményekről. Három helyszínt látogattak meg szerda délelőtt: az ’56-os forradalom és szabadságharc egyetemi emlékhelyein koszorúzott Kiss-Tóth Emőke, az Egészségügyi, Mucsi Gábor, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja, valamint a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának vezetősége. Az ünnepség a járványhelyzetnek megfelelően folyt: maszkban helyezte el az emlékezés koszorúit a kis létszámú egyetemi delegáció.

Az első helyszín az az I-es előadóterem volt, amely annak idején a független Diákparlament alakuló ülésének eredeti helyszíneként szolgált. Ahogy ez az ott található emléktáblán is olvasható, itt ülésezett 1956. október 22-én az egyetem ifjúsága, s innen indult el megyénkben a forradalom. Ezután az I-es előadóterem előterében található domborműnél emlékeztek a forradalmi eseményekre.

Tisztelet az egyetem hőseinek

A koszorúzások végső állomása az E/I-es kollégium volt, amelynek falán két emléktábla található: az egyik annak a két egykori első évfolyamos hallgatónak – Kiss Gábornak és Kölber Gábornak – állít emléket, akik a szovjet csapatok támadásában életüket vesztették a kollégium épületében, a másik táblával Molnár Kálmánra, egykori harmadéves hallgatóra emlékeznek, akinek a támadásban egy szovjet gránát mindkét lábát szétroncsolta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!