Ugrás a tartalomra

Ottalvós könyvtárban olvasgathatnak egy walesi falu könyvmolyai

fidelio.hu
Utoljára módosítva
2019. június 04. kedd 11:16
Egy apró walesi faluban található a könyvmolyok álma, ahol tömött könyvespolcok között lehet lakni. Ha kimerített minket a böngészés a közel 150 ezer kötet között, vagy már unjuk a plüss-székeken ücsörgést, akkor a szállóvendégeknek lehetőségük van visszavonulni a 26 hálószoba egyikébe.
Forrás: fidelio.hu

Egy walesi palota könyvtárában ottalvós szobát rendeztek be a vendégek számára, ezzel a Gladstone Könyvtár lett Nagy-Britannia egyetlen bentlakó könyvtára –írta a fidelio.hu.

A 32 ezer kötetes hotel-könyvtár William Ewart Gladstone házi gyűjteménye, aki korábban négyszer volt Anglia miniszterelnöke. Az egykori vezető politikus végakarata volt, hogy halála után közkinccsé tegyék a tekintélyes gyűjteményt.

Anglia korábbi első embere nyolcvanévesen határozta el szülőföldjén a különös könyvtár megalapítását, mellyel fő célja – amellett, hogy helyben szerette volna megőrizni a páratlan gyűjteményt – az volt, hogy népszerűsítse az olvasást a kevésbé jómódú polgárok körében.

A bent lakók este 10-ig vehetik igénybe az olvasótermeket, vagyis öt órával tovább, mint a mezei könyvtárlátogatók. Sőt egy kötetet magukkal vihetnek a szobájukba is, hogy ágyban olvasgassák (kivéve a Gladstone Alapítvány Kollekciójának darabjait).

A politikus házi könyvtára húszezer kötetét saját kezűleg szállította át lánya segítségével az új helyre. A William Ewart Gladstone halála után közadakozásból emelt, ottalvós könyvtárban egy éjszakáért a vendégeknek 69-131 font közötti összeget kell fizetniük.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!