Ugrás a tartalomra

Huszadik alkalommal rendezték meg a nagy sikerű Avasi Főzőversenyt

Létrehozva
Utoljára módosítva
Idén negyvennégy csapat főzött finomabbnál finomabb bográcsban készíthető ételeket az Avastetőn.
Preview Image
Rogosz Péter képgalériája

Huszadik, jubileumi főzőversenyt rendeztek az avastetői sportpályán május 31-én, szombaton, ahol fiatalok és idősek egyaránt megmérethették főzőtudásukat. Eközben vidám hangulatban, a szabad ég alatt tölthették ezt a napsütéses napot. Az ételeket szakmai zsűri, Fórián Lajos nyugalmazott Venesz-díjas mesterszakács vezetésével értékelte. A nagy múltú rendezvényt Tóth-Szántai József, Miskolc polgármestere is meglátogatta, amiről közösségi oldalán is írt

- Huszonöt évvel ezelőtt indította el az Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a Mozdul az Avas! rendezvénysorozatot. Húsz évvel ezelőtt ennek a programsorozatnak egyik szervezőjeként kitaláltam, hogy legyen egy főzőverseny. Az első alkalommal tizenhárom csapat vett részt, de tavaly már kilencven csapat jelentkezett – nyilatkozta stábunknak Fodor Zoltán, a terület önkormányzati képviselője. 

Kép
Avasi Főzőverseny
Fotók: Rogosz Péter

- A verseny költségeit egyedül viselem, ami behatárolja, hogy mennyivel tudunk hozzájárulni az alapanyagokhoz. Idén 44 csapatnak 65 adag húst tudtunk kiosztani, mert néhány helyen nagyobb mennyiséget készítenek. A főzőverseny nagyon népszerű, szeretik az emberek, lehet látni az arcokon, hogy jó kedvűek. Jönnek-mennek, finomakat esznek, esetleg egy kupica italt is isznak mellé. Sok olyan társaság jár vissza hozzánk, akik a kezdetektől részesei az eseménynek – osztotta meg. 

Hozzátette, hogy az induló csapatok közül első három helyezettet választanak, és tíz különdíjat osztanak ki. Tervei között szerepel, hogy amíg önkormányzati képviselő marad, minden évben megrendezi az Avasi Főzőversenyt. 

- Az értékelés első szempontja az étel kinézete. Aztán megkóstoljuk és figyelünk az ízek harmóniájára, meg arra, hogy a hozzávalók, hogy vannak benne feldarabolva. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy milyen körülmények között készült az étel, hogy mekkora a tisztaság körülötte. Utána a zsűritársaimmal megvitatjuk, hogy ki mit érez a kóstolás után és meghozzuk a végső döntést – számolt be Fórián Lajos Venesz-díjas mesterszakács, kiemelve, hogy a legtöbben valamilyen gulyást készítenek, vagy pörköltet, esetleg töltött káposztát. 

Kép
20. Avasi Főzőverseny

- Húsz fővel érkeztünk és bográcsgulyást készítünk, mert a többség ezt szerette volna. Nagyon szépen köszönjük a lehetőséget a szervezőknek, hogy mi nyugdíjasok is eljöhetünk ide! Reméljük ízleni fog mindenkinek a főztünk, amit végső soron a magunk örömére készítünk – fejtette ki Magyarné az Avasi 1. Nyugdíjasklub tagja. - Több éve főzünk már és, bár ízlések és pofonok különbözőek, de én úgy gondolom, hogy ami szükséges egy jó bográcsgulyáshoz, ahhoz bele tettem mindent

Később riporterünknek elárulta, hogy először egy jó pörkölt alapot kell készíteni, amihez megfelelő sorrendben szükséges hozzáadni a zöldségeket. A gazdag leves körülbelül három órán át fő. 

- Hárman érkeztünk és tavaly megnyertük a második helyezést, de idén szeretnénk az első hármat egybe elvinni. Most körmös, csülkös bablevessel neveztünk, ez volt a legjobb ötletünk, amihez az itóka is adott egy kis inspirációt - mondta Lidvin Gergő, az Avasalja csapat tagja. 

Kép
20. Avasi Főzőverseny

Címkék