Itt a nyár, minden a fagyi körül forog: a cukrászdák már belőtték az idei áraikat, egyre többek sétálnak tölcsérrel a kezükben, és Fagyi (Fandl Ferenc) lett az évad színésze is Miskolcon. Minden adott tehát egy jó kis miskolci fagyi történelem órának!
A szerkesztőségben sokat törtük a fejünket, hogyan is mutathatnánk be a város tölcsérbe kanalozott múltját a leghitelesebben.
Végül úgy döntöttünk, három csoportban vizsgálódunk.
Kategóriák:
Az első fagyizó Miskolcon, a leghosszabb ideig, folyamatosan egy helyen működő fagyizó és a leghosszabb ideje folyamatosan működő cég. A második és harmadik kategória között annyi a különbség, hogy az egyiknél csak a címet néztük, azt azonban nem, hogy milyen néven futott ott fagyi árusítás. A harmadik kategóriában – ezzel szemben – kritérium, hogy a vállalkozások nem váltogathatják egymást.
Emellett egy dolgot még hangsúlyoznánk:
bár igyekeztünk alaposan utánajárni a kérdésnek, lehet, hogy vannak olyan fagyizók, amik elkerülték a figyelmünket. Ha bármely olvasónk tud olyan helyet, ami régebb óta árulja a hűs gombócokat Miskolcon, mint a kategória győzteseink, bátran írják meg a szerkesztőségünknek!
A legelső fagyi Miskolcon
Ezen a téren nem kellett külön kutatómunkát végezni, Nagy Attila helytörténész ugyanis nemrégiben tett közzé egy anyagot a témában. A miskolcadhatott.hu szerint a „svájciak hozták el nekünk a város első cukrászdáját”. A mai Pátria-tömb helyén állt 1971-ig a Rorárius, maga az épület azonban két és fél évszázadon keresztül a miskolci cukrászmesterség székhelye volt már a neves cukrászda előtt is.
A szóban forgó épület felhúzására szolgáló telket Vay Ábrahám vásárolta meg 1745-ben. Innentől a történelem gőzerővel kezdte kavarni a tejszínhabot: olyan összefonódások jöttek, amiket érdemes a blogon elolvasni.
A lőcsei származású Rábel Albert tevékenysége volt a stabilizátor, ami új fejezetet jelentett a miskolci cukrászatok történetében. 1895-ben nyitotta meg első üzletét, majd tíz évvel később költözött át a svájciak ikonikus „cukrászházába”.
A Rábel cukrászda az 1930-as évekre azzal vált elismertté, hogy szinte mindennel foglalkozott. Gyártottak például gyógycukorkát is oly módon, hogy a gyógyszerészek a megfelelő porokat összeállították, Rábelék pedig beledolgozták azt a megfelelő cukormasszába
– írja a blog.
Nagy Attila úgy véli, szinte biztos, hogy az első fagylaltokat ebben az épületben árulták. A várostörténész úgy tippel, valószínűleg még a Rábel előtt, a svájciak cukrászházában kanalazták tölcsérbe (vagy kehelybe) az első gombócokat.
Leghosszabb ideig egy helyen
Furcsa mód nagyon kevés olyan üzlet van, ami hosszú ideig egy helyrajzi szám alatt árul fagyit Miskolcon. Nem találtunk semmit, ami bizonyíthatóan ötven évnél hosszabb múltra tekintene vissza. Még úgy sem, hogy ebben a kategóriában nem számít, ha idő közben tulajt vagy nevet váltott volna a vállalkozás.
Sokáig úgy tűnt, a Kisgergely lesz a befutó. Az erre vonatkozó információkat egy szakdolgozatból szereztük, amit 2013-ban adott le a Gépészmérnöki és Informatikai Kar egyik végzős hallgatója. Ennek címe „A Kisgergely Cukrászda arculat- és bútorterve” volt, amiben Nagy Eszter ipari termék- és formatervező mérnök hallgató marketinges szemmel vizsgálta a vállalkozást, de részletesen kitért a Kisgergely brand múltjára is. A dolgozat azt írja, hogy a társaság jogelődje egy fagylaltostya és fagylaltalapanyag készítő kisvállalkozás volt, amely 1986-ban alakult. Erről a tevékenységéről egyébiránt mára már lemondott a Kisgergely, a tölcséreket külső cégektől, Nyíregyházáról és Karcagról szerzik be.
„A folyamatosan növekvő mennyiségi igények kielégítésére új üzemet létesítettek a Diósgyőri Vár közelében, amely később cukrászdaként is kezdett működni és mai napig üzemel” – írja a szakdolgozat.
Hosszú keresés után nem találtunk Miskolcon olyan fagyizót, ami egy helyben ennél régebb óta árulná az ízes gombócokat. Végül mégsem a Kisgergely nyerte ezt a kategóriát! Tajthy Ákos kollégám hívta fel a figyelmemet, hogy valószínűleg a Középszeren áll a győztes hely. Utánajártunk a dolognak, beszéltünk a környék lakóival és az így szerzett információink szerint
a 8 Gombóc Fagyizó és Cukrászda helyén a nyolcvanas évek elejétől árulnak hűs nyalánkságot.
A kezdetekben még egy kis ablakon nyújtották ki a tölcsért a vevőnek, később pedig elnyerte mai formáját a cukrászda.
Leghosszabb ideig egy néven
A 8 gombóc nyerné ezt a kategóriát is, ha nem lenne a kritérium, hogy végig egy vállalkozásnak kell üzemeltetnie. Az avasi fagyizó ugyanis többször is tulajt cserélt, így itt kiesik, mint befutó. Hogy melyik akkor Miskolc legrégebbi, változatlan háttérrel futó fagylaltos üzlete?
A választ valószínűleg a fent már említett szakdolgozat rejti.
„1991-ben saját fagylaltozó megnyitására is lehetőség nyílt, mely Miskolc főutcáján Gyöngy Cukrászda néven működik. Mivel ennek a parányi üzletnek a sikere óriási volt, így a központi telephelyen is megnyitott egy tágasabb, a vendégek számára kényelmesebb, barátságos fagylaltozó”
- írja diplomamunkájában Nagy Eszter.
Ebből kiderül, bár a telephely korábban volt, mint a belvárosi cukrászda, Diósgyőrben csak később nyílt üzlet. Így, a maga 34 éves múltjával a Gyöngy lehet Miskolc legrégebb óta változatlan háttérrel, egy néven működő fagylaltozója.
Fagyis játék nyereménnyel!
Terveink szerint a történelem rigid világából az ízlés felé vesszük az irányt! A következő hetekben olvasóink véleményére támaszkodva megkeressük Miskolc legjobb fagyizóját! Szavazás is indul majd: a szerencsés voksolót húsz gombóc fagyira hívja meg szerkesztőségünk! A játék részleteivel hamarosan jelentkezünk!