A magyar konyha egyik alapfogása a lecsó, amihez három zöldség kell jellemzően: tv paprika, hagyma és paradicsom. Volt idő, amikor a szegények ételének számított, most azonban friss lecsót készíteni már nem épp filléres dolog. Olcsóbbá tehetjük ugyan néhány praktikával – például a fürtös paradicsom egy részét pürére vagy sűrített paradicsomra cseréljük –, de ha egy igazán jó lecsót akarunk, nem kerülhetjük meg a zöldséges pultot.
Nagy átlagban 600 forint a paradicsom kilója a Búza téri piacon. Az édes tv paprikáé csaknem 800, míg a hagyma körülbelül 400 forintba. Ezek a zöldségek a legnépszerűbbek közé tartoznak a nyári szezonban. A Miskolc Tv stábja által megkérdezett vásárlók azt mondták: legtöbbször lecsót főznek belőlük.
Az árusok tapasztalatai szerint nagyjából kétezer forintból lehet egy fazék lecsót készíteni – persze mennyiségtől függően. Hozzáteszik, évről évre változik a zöldségek ára. Ennek ellenére azt tapasztalják, nem minden a pénz.
– Úgy látjuk, hogy nálunk a minőséget nézik, nem az árakat. Pórbáljuk tényleg azt a minőséget tartani, amit folyamatosan minden évben – mondja a híradó stábjának Molitorisz Kinga Judit.
Ezt az állítást megerősítette egy másik eladó is.
– Van, aki a gyengébb kategóriát is elviszi, de azért szerintem inkább a minőségre mennek az emberek - állítja Vojkó Tiborné Böbe.
Az Agrárközgazdasági Intézet piaci jelentése szerint nem állt meg a zöldségek, gyümölcsök drágulása. A paradicsom, mellett 13 zöldség, vagy gyümölcs ára növekedett a tavalyi évhez képest legalább 20 százalékkal.