Augusztus 2-án, szombaton elindul az Erdei Gasztroexpressz – ezúttal a MIDMAR szervezésében. Az innovatív gasztro élménytúra nemcsak turisztikai, hanem edukációs és természetvédelmi célokat is szolgál.
A résztvevők kisvonattal utaznak az Ehető Erdő megállóig, ahol egy vadnövénykutató túra keretében ismerhetik meg a Bükk ehető növényeit. A program előtt és után – fakultatív módon – kóstolón is részt vehetnek a vendégek a kisvasút végállomásánál található étteremben.
Az Ehető Erdő Gasztroexpressz ötvözi a vadnövény-kutató túrát a kóstolással és az erdei stand up-pal. Kassay Tamás, a MIDMAR Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője elmondta, a programban egyszerre jelenik meg a gasztronómia és a fenntarthatóság.
– Felfedezzük és népszerűsítjük azokat a helyi értékeket, amikről még mi, akik itt élünk, sem tudunk. Ez a hosszú távú, fenntartható turizmusnak az egyik olyan minőségi terméke és kínálata, amiben nagyon hiszünk, hogy képes vendégeket hozni Miskolcra. És itt nagyon fontos elmondani azt, hogy ez nem tömegturizmus, ez nem egy tömegturisztikai termék – hangsúlyozta.
A túrát Bózsó Gyula erdész, az Ehető Erdő könyv szerzője vezeti, aki humorral fűszerezve ad betekintést az erdő rejtett kincseibe. A résztvevők megismerhetik a Bükk ehető vadnövényeit, gyümölcseit és gombáit.
– A résztvevők kapnak egy élményvonatozást egy olyan szárnyvonalon, ahol egyébként nem jár a kisvonat. Ez önmagában már egy kuriózum. Ezt követően, amikor leszállunk a kisvonatról, a 32-es szelvénynél, az Ehető Erdő megállónál, akkor pedig egy olyan növénybemutató lesz, ahol ténylegesen meg tudják saját maguk is nézni a növényeket. Tehát nemcsak egy tankönyvszagú tanítás, edukáció lesz, hanem igazi élmény-gyűjtögetés – fogalmazott.
A város turisztikai cége a tervek szerint rendszeresen szervez majd Gasztro Expresz túrákat, hogy minél többen felfedezzék, hogy a Bükk nem csak szép, de finom is.