Ugrás a tartalomra

Indul az „élmény-gyűjtögetés”

Létrehozva
Különleges turisztikai élménnyel várja a természet és a gasztronómia szerelmeseit Miskolc.
Kép
eheto_erdo_20250713-ot-3.jpg
Bózsó Gyula. Fotó: Osztie Tibor

Augusztus 2-án, szombaton elindul az Erdei Gasztroexpressz – ezúttal a MIDMAR szervezésében. Az innovatív gasztro élménytúra nemcsak turisztikai, hanem edukációs és természetvédelmi célokat is szolgál.

A résztvevők kisvonattal utaznak az Ehető Erdő megállóig, ahol egy vadnövénykutató túra keretében ismerhetik meg a Bükk ehető növényeit. A program előtt és után – fakultatív módon – kóstolón is részt vehetnek a vendégek a kisvasút végállomásánál található étteremben.

Az Ehető Erdő Gasztroexpressz ötvözi a vadnövény-kutató túrát a kóstolással és az erdei stand up-pal. Kassay Tamás, a MIDMAR Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője elmondta, a programban egyszerre jelenik meg a gasztronómia és a fenntarthatóság.

– Felfedezzük és népszerűsítjük azokat a helyi értékeket, amikről még mi, akik itt élünk, sem tudunk. Ez a hosszú távú, fenntartható turizmusnak az egyik olyan minőségi terméke és kínálata, amiben nagyon hiszünk, hogy képes vendégeket hozni Miskolcra. És itt nagyon fontos elmondani azt, hogy ez nem tömegturizmus, ez nem egy tömegturisztikai termék – hangsúlyozta.

Kép
bózsó

A túrát Bózsó Gyula erdész, az Ehető Erdő könyv szerzője vezeti, aki humorral fűszerezve ad betekintést az erdő rejtett kincseibe. A résztvevők megismerhetik a Bükk ehető vadnövényeit, gyümölcseit és gombáit.

– A résztvevők kapnak egy élményvonatozást egy olyan szárnyvonalon, ahol egyébként nem jár a kisvonat. Ez önmagában már egy kuriózum. Ezt követően, amikor leszállunk a kisvonatról, a 32-es szelvénynél, az Ehető Erdő megállónál, akkor pedig egy olyan növénybemutató lesz, ahol ténylegesen meg tudják saját maguk is nézni a növényeket. Tehát nemcsak egy tankönyvszagú tanítás, edukáció lesz, hanem igazi élmény-gyűjtögetés – fogalmazott.

A város turisztikai cége a tervek szerint rendszeresen szervez majd Gasztro Expresz túrákat, hogy minél többen felfedezzék, hogy a Bükk nem csak szép, de finom is.

Ez is érdekelhet

Jégcsarnok
Pályaválasztói jogot cseréltek
MiskolcSport
Rövid időn belül immáron harmadszor változik a DVTK Jegesmedvék Erste ligás hokicsapata fellépésének helyszíne, vagy kezdési időpontja.
Eperjes Károly
A szent és szabad művészet lesz a vendég a TTH-ban
MiskolcKultúraSzabadidő
„Az igazat mondd, ne csak a valódit” című zenés irodalmi esttel vendégszerepel Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész és Négyessy Katalin gordonkaművész november harmadikán Miskolcon a Tudomány és Technika Háza színpadán.
Képgaléria
1956-os megemlékezés a Petőfi téren
Tóth-Szántai József: 1956 lángja nem aludhat ki!
Miskolc
Miskolc első embere október 23-ai beszédében, a Petőfi téren arra hívta fel a figyelmet, hogy 1956-ra emlékezve nemcsak a mártírokra, hanem az egész nemzet szenvedésére emlékezünk kell.
A modernkori festő ecsete az AI
MiskolcKultúraTudomány
Malejkó Benjámin miskolci alkotó két éve fedezte fel a mesterséges intelligencia művészi oldalát. Ma már több mint 159 ezren követik naponta, ahogy a digitális technológia és az emberi lélek találkozásából új képi világ születik.