Idén a Görömblyi pincesoron, a Nagy–Szögedi Pincében a nyári meleg miatt egy héttel korábban kezdődött a zenit szőlő szüretelése. A jövő héten a cserszegi fűszeres és a sárga muskotály kerül sorra, a kékszőlők betakarítása pedig szeptember végére várható.
– Tudni kell, hogy egy hektoliter must erjedése során körülbelül ötven hektoliter szén-dioxid termelődik, ezt hívjuk mustgáznak. Nálam 120 hektoliter bor erjed, ezért különösen fontos a szén-dioxid elleni védekezés – mondta Nagy Zsolt, szőlő- és bortermelő.
A mustgáz színtelen és szagtalan, így jelenléte a pincében nem érzékelhető. Már alacsony koncentrációban is hatással van az emberi szervezetre: fejfájást, fáradtságot és hányingert okozhat, magasabb koncentrációban pedig halálos is lehet. Éppen ezért a szellőztetés a borászok számára létfontosságú.
– A pincében van ugyan természetes levegőáramlás, de ez kevés. Nagyteljesítményű ventilátorral szoktam kifújni a mustgázt a lenti részekről, ahol különben megrekedne – tette hozzá Nagy Zsolt.
Az erjedés során a szén-dioxid koncentrációja 0,3–0,4 százalékról akár százszorosára is nőhet. Ennek hatásai gyorsan jelentkeznek: fejfájás, fáradtság, aluszékonyság, hányinger – és tartós belélegzés esetén halálosak is lehetnek.
Bár odafigyeléssel megelőzhetőek lennének a balesetek, mégis minden évben riasztják a katasztrófavédelmet mustgáz miatt – mondta el Rinyu Zsuzsanna, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivője.
– Évente körülbelül negyven eset negyven-ötven ilyen káreset történik országszerte, térségükben szerencsére a tavalyi szüreti szezonban ezzel kapcsolatos haláleset nálunk nem történt. Ennek ellenére minden évben felhívjuk a figyelmet a mustgáz veszélyeire azért, hogy a továbbiakban is elkerülhetőek legyenek ezek a tragédiák – hangsúlyozta
A katasztrófavédelem szóvivője hozzátette: amennyiben fennáll a mustgáz veszély, azonnal értesítsük a 112-t.