Ugrás a tartalomra

Csak magyarok a négy között, öt érdekeltség a top8-ban

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. július 18. kedd 11:38
A miskolci Tollaslabda és Vízilabda Európai Egyetemek Bajnokságának július 17-i, hétfői negyedik versenynapján sem unatkozhattak a sportolók és a sportbarátok. A pólósók – némi vihar kíséretében - befejezték a csoportküzdelmet. A legjobb négy között csak magyar együttes található. A tollaslabdázók szépen haladtak az előcsatározásokkal, melynek végén magyar részről a párosoknál három egység, míg egyéniben két játékos jutott be a top8-ba.

Július 17-én, hétfőn délelőtt folytatódtak a vegyes-páros és férfi egyéni küzdelmek, és mellette elkezdődtek a női egyéni, valamint a férfi és női páros versenyek is. A hosszúra nyúló mérkőzéssorozat előtt Joó Melinda, a Magyar Tollaslabda Szövetség főtitkára, aki egykoron maga is kiváló játékos, többszörös magyar bajnok volt, a következő gondolatokat fogalmazta meg az első napokról:

- Hatalmas köszönet a Miskolci Egyetemnek és a szervező bizottság valamennyi tagjának, minden közreműködőnek! A Kása Tamás vezette rendezői gárda nagyon jó, minden szempontból tökéletes körülményeket alakított ki itt a DVTK Arénában. Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) jelenlevő képviselői is csak az elismerés hangján szóltak, elmondásuk szerint nemzetközi mércével mérve is top kategóriás lett a csarnok. Szerintük a jelenleginél még nagyobb nemzetközi tollaslabda verseny megrendezésére is alkalmas lehet a létesítmény. A küzdelmek színvonalára sem lehet panaszunk. Négy magyar csapat indult el, ami örvendetes, a pécsiek 6. helye a pedig nagyon szép. Az egyéni és páros mérkőzéseken is garantált a színvonal, hogy mást ne mondjak, a britek között van több játékos is, akik nem csak egyetemi, hanem nemzetközi szinten is versenyzik. Na és persze a magyarok is okozhatnak kellemes meglepetést. 

A legenda is eljött

A DVTK Aréna lelátóján hétfőn délelőtt találkozhattak a jelenlevők Cserni Jánossal, a magyar tollaslabda sport ikonikus alakjával, egykori nemzetközi sikereket is elérő kiváló játékossal, 29-szeres magyar bajnokkal, ebből adódóan az „Örökös bajnok” cím birtokosával, az MTLSZ korábbi elnökével, aki a mai napig dolgozik edzőként. A sportág legendája ezúttal nem hivatalosa minőségben, hanem a tollaslabda szerelmeseként látogatott el a miskolci eseményre, mely rendkívüli módon elnyerte a tetszését.

Magyar mérleg: két egyéni versenyző és három páros a top8-ban

Ami a tollaslabda mérkőzéseket illetti, a társházigazda Miskolci Egyetem vegyespárosa, Muzsnay Kinga és Rausz Ádám a vasárnapi első mérkőzésén verseséget szenvedett egy kiemelt párostól, így a mai napon mindketten egyesben folytathatták a küzdelmet, de csak egy-egy mérkőzés jutott nekik.

A magyarok közül a harmadik helyen kiemelt, a Pécsi Tudományegyetemet képviselő Kiss Bene Benjámin - Gonda Daniella vegyespáros nagy fegyvertényt hajtott végre, amikor is a délelőtt folyamán 2-0-ra legyőzte a brit Warwick Egyetemről érkezett Samuel Weekes-Jingchen Lu duót, és a legjobb nyolc között folytathatják.

Férfi egyéniben Pápai Bálint (Szegedi Tudományegyetem) 2-0-ra nyert a svájci David Eychmueller ellen, majd a 3. fordulóban a brit Harry Lines (Nottingham Egyetem) léphetett pályára és nagy csatában, 2-1-re őt is legyőzte, jutalma: folytatás a top8-ban.

Női egyéniben Kőrösi Klára Ágnes (Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem), a magyar ranglista 2. helyezettje a svájci Johanna Wienges (Bern Egyetem) ellenében csatázott a továbbjutásért, sikerrel.

A női párosoknál a Gonda Daniella-Kiss Dóra (Pécsi Tudományegyetem) kettőse a Leah Auld-Kate Frost (Dublin Egyetem) ír egységet ütötte el a továbblépéstől.

A program végén a Pápai Balázs-Pápai Bálint (Szegedi Tudományegyetem) kettős a török Yumis Karakas-Hilmi Simsek (Marmara Egyetem) páros legyőzésével szerzett jogot a nyolc közötti, kedden, 10.00 órakor kezdődő folytatásra.

A tollaslabda mérkőzések élő közvetítése az EUSA (Európai Egyetemi Sportszövetség) youtube csatornáján érhető el.

Jönnek a pólós helyosztók 

A hétfői játéknapon vízilabdában befejeződtek a csoportban a küzdelmek. A nap első meccse magyar összecsapást hozott, ahol az eddig egy vereséget begyűjtő Pécsi Tudományegyetem magabiztosan verte a Debrecen alakulatát. A két brit gárda találkozójából a Bristol került ki győztesen, ami azt jelentette, hogy pontszámban beérték a Debrecent. A Budapesti Gazdasági Egyetem - Corvinus Egyetem magyar rangadó jó reklámja volt a sportágnak. Nyert a végső győzelemre is esélyes BGE. A Bristol-Pécs meccset, utóbbiak 6-0-s vezetésénél félbeszakították a vihar miatt, de végül ez az eredménnyel került be a jegyzőkönyvbe is.

A nap zárását jelentő Oxford Egyetem – Debreceni Egyetem mérkőzést, a vihar miatt némi késéssel, 18.30-kor kezdték meg. A Debrecen magabiztosan nyerte meg a találkozót.

Az egy győzelemmel álló holland Delft hétfőn „szabadnapos” volt, miután már lejátszotta mind a 6 csoportmeccsét.

Eredmények:

  • Pécsi Tudományegyetem (magyar) – Debreceni Egyetem (magyar) 12-5
  • Oxford Egyetem (brit) – Bristol Egyetem (brit) 8-10
  • Budapesti Gazdasági Egyetem (magyar) – Corvinus Egyetem (magyar) 8-6
  • Bristol Egyetem – Pécsi Tudományegyetem (0-6-os állásnál félbeszakadt a vihar miatt)
  • Oxford Egyetem – Debreceni Egyetem 2-27

A csoport végeredménye:

1. Budapesti Gazdasági Egyetem (magyar), 2. Corvinus Egyetem (magyar), 3. Pécsi Tudományegyetem, 4. Debreceni Egyetem (magyar), 5. Bristol Egyetem (brit), 6. Delft Egyetem (holland), 7. Oxford Egyetem

A vízilabda a miskolci bajnokságból is profitál

A csoportmérkőzések után Vogel Gábor, az EUSA vízilabda technikai delegáltja értékelte az eddig látottakat: - A negyedik játéknapon vagyunk túl, mindenki játszott mindenkivel. Vannak jobb és kevésbé jó mérkőzések, a színvonal az egyetemi bajnokságok színvonalához mérhető. A magyar egyetemi csapatokban sok OBI-es felnőtt játékos van, egymás elleni meccseiken a színvonal magasabb. A külföldi egyetemek játékosai pedig lelkesek és megszerzett góljaiknak nagyon örülnek. Jó kis torna ez, és most indul majd a lényeg, a felsőház és az alsóház mérkőzéseivel, ami a színvonal további emelkedését vetíti előre. Magyarországon hagyománya van az egyetemi vízilabda sportnak és az egész sportág profitál abból, hogy minél több helyen űzik ezt a játékot, akár egyetemi szinten is. A cél az, hogy jövőre azok az európai országok is küldjenek egyetemi csapatokat az Európai Egyetemi Játékokra Miskolcra, akik most Fukuokában, a felnőtt világbajnokságon küzdenek. A vízilabda szegmensben szeretnénk jövőre a Játékokkal az Universiade színvonalát elérni, amire azt gondolom, Miskolc és az egyetemi vízilabda sport is készen áll.

További menetrend: elődöntők és 5-7. helyosztók

A vízilabdásoknál július 18-án, kedden, 12:30-tól az 5-7. helyért a Bristol az Oxforddal, 14:00 órától pedig a csoport 2. és 3. helyezettje, a Corvinus és a Pécs csapata játszik egymással a Miskolctapolcai Ellipsum Élmény- és Strandfürdő nyitott medencéjében. Kedden, 15:30-tól, szintén az 5-7. helyért játszik egymással az Oxford és a Delft Egyetem csapata. Szintén kedden, 17:00 órától rendezik a másik elődöntőt, a csoportelső Budapesti Gazdasági Egyetem játszik a negyedik Debreceni Egyetemmel, majd 18:30-kor, az 5-7. helyért a Delft Egyetem a Bristol Egyetemmel csap össze.

A vízilabda mérkőzéseket élőben meg lehet tekinteni az EUSA (Európai Egyetemi Sportszövetség) youtube csatornáján.

EUChill-zone, kikapcsolódásként

A bajnokságra érkezett sportolók pihenését, kikapcsolódását az EUC 2023 teljes ideje alatt a Miskolci Egyetem területén kialakított „EUChill zone” biztosítja, amely a rendezvényen dolgozó 140 önkéntest is várja. Utóbbiak részére nappal képzéseket kínálnak, este pedig minden résztvevőt,  legyen sportoló, vagy önkéntes, szórakoztató programokkal és jó zenével várják a szervezők.

A napi sportprogramok, és a részletes eredmények ITT elérhetőek. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!