Ugrás a tartalomra

Elengedik a minimumpontszámot és az emelt szintű érettségi követelményét

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 12. szerda 09:48
Már jövőre életbe lép a minimumpontszám és az emelt szintű érettségi követelményének eltörlése, ami a Miskolci Egyetem felmérése szerint nem jár együtt a minőség romlásával – hangsúlyozta Horváth Zita rektor. A felvételi eljárás 2023-ban és 2024-ben érvénybe lépő új szabályairól az Oktatási Hivatal és a Miskolci Egyetem közös tájékoztatót tartott.
Pethő Judit. | Fotók: Miskolci Egyetem

A felsőfokú intézmények felvételi eljárásában történt változásokról országos tájékoztatósorozatot indított az Oktatási Hivatal, amelynek első állomása a Miskolci Egyetem volt.

Az eseményen Pethő Judit, a hivatal főosztályvezetője kifejtette: a szabályok módosításával a cél az eddigi felvételi rendszer előnyeinek ötvözése volt párhuzamosan az egyetemek döntési szabadságának növelésével.

- A jövőben a felsőoktatási intézmények érzékenyebben jeleníthetik meg speciális követelményeiket a felvételi során is - hangsúlyozta.

A pontszámítás alapjai 2023-ban változatlanok maradnak, továbbra is 200 tanulmányi, 200 érettségi és 100 többletpontot szerezhetnek a felvételizők. Jelentős változás viszont az emelt szintű érettségi eltörlése, ám ettől a szabálytól az egyes intézmények eltérhetnek. A minimumponthatár meghatározása ugyancsak az egyetemi szakok szerint változik majd.

Az e-felvételi rendszerben a beadási határidő az általános eljárásban 2023. február 15. viszont a hitelesítés kizárólag Ügyfélkapun keresztül történhet meg. A felvételi eljárás változásai az Oktatási Hivatal felvi.hu honlapján október közepétől folyamatosan nyomon követhetők.

Horváth Zita

- A Miskolci Egyetem nem határoz meg minimumpontszámot, a felvehető diákok számának a kari kapacitások szabnak határt. Öt szak kivételével pedig nem követeli meg az intézmény az emelt szintű érettségit a felvételizőktől – közölte a tájékoztatón Horváth Zita rektor.

Kiemelte ugyanakkor, hogy bár a felmérések szerint nincs szoros összefüggés a tanulmányi teljesítmény és az emelt szintű érettségi megléte között, továbbra is érdemes magasabb szinten vizsgát tenni, mert az továbbra is előnyt jelent majd a pluszpontok számításánál.

- A felvételi rendszer módosítása adta szabadsággal nemcsak élni akarunk, hanem azt a fiatalok támogatására akarjuk fordítani – fogalmazott a rektor, aki az egyetem ösztöndíjrendszerét, a külföldi részképzések támogatását, és az országosnál jobb minőségű, kétezer diáknak helyet biztosító kollégiumi ellátást is ebbe a körbe sorolta.

Szilágyi Roland

- Közös ügyünk a régió megtartóerejének erősítése, az itt élő fiatalok megtartása” – ezt már Szilágyi Roland rektorhelyettes mondta. - A pályaválasztási időszakban a hagyományos, ingyenes érettségire felkészítők mellett idén úgynevezett „döntés előkészítő tréningeket” is kínál az egyetem a középiskoláknak, ezeken egyetemi tanárok tartanak bemutató órákat az érettségi tantárgyak tananyagához kapcsolódva.

Az Oktatási Hivatal és a Miskolci Egyetem közös rendezvényén az Észak-Magyarország Régióból meghívott középiskolák, tankerületek és szakképzési centrumok képviselői vettek részt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!