Ugrás a tartalomra

Elismerték a tanulók kimagasló eredményeit

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. május 10. szerda 18:37
Ünnepélyes keretek között részesítette elismerésben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen kiemelkedő eredményt elért diákokat.
Fotók: Mocsári László

A XVI. Szakma Sztár Fesztivál döntőjében, melyet április 24-e és 26-a között rendeztek meg Budapesten, vármegyénket nyolc tanuló képviselte, akik két arany, négy ezüst, egy bronzérem és egy negyedik helyezést értek el. A verseny csaknem nyolcezer nevezőjéből, kétszázan jutottak a döntőbe, amelyben vármegyénket nyolc tanuló képviselte, akik közül heten dobogós helyezést értek el.

Fehér Luca (aranyérem – irodai titkár, Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnázium; Felkészítő: Skernyókné Jeddi Katalin), Szonda Bianka (aranyérem – kereskedő és webáruházi technikus, Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikum; Felkészítő: Mihalikné Hável Éva), Bucsi András (ezüstérem – asztalos, Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola; Felkészítő: Subert József), Havasi Blanka Anita (ezüstérem – Pincér - vendégtéri szakember, Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola; Felkészítők: Szilvási Andrea, Gömöri Éva), Czira Gergő (ezüstérem – erősáramú elektrotechnikus, Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum; Felkészítő: Czétényi Gábor), Odor Márk (ezüstérem – műszaki informatikus, Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum; Felkészítők: Kiss Roland, Kósa Tamás), Hódos Máté Szabolcs (bronzérem – Műszaki informatikus, Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum; Felkészítő: Kiss Roland, Kósa Tamás), Dankó Szabolcs (negyedik helyezett – vegyész technikus, Irinyi János Református Oktatási Központ - Óvoda, Általános Iskola, Technikum, Szakgimnázium és Diákotthon; Felkészítő: Farkasné Szabó Julianna)

A BOKIK Székházban megtartott ünnepségen Bihall Tamás, a BOKIK elnöke köszöntötte a döntőben kimagasló eredményt elért tanulókat, a felkészítő tanárokat és a duális képzőhelyeket képviselő szakembereket. – Az, hogy vármegyénk ilyen szépen szerepelt a helyi oktatásnak, a helyi duális képzés gyakorlatának és az itteni fiataloknak egy óriási elismerés, a BOKIK-nak pedig óriási büszkeség – mondta Bihall Tamás. Az elnök nagyon komoly teljesítménynek nevezete a tanulók versenyen elért eredményeit. Mint mondta: a megmérettetésre a tanulmányok mellett kell felkészülni, több tudást kell felhalmozni és lélekben is fel kell készülni, hiszen a versenyt óriási érdeklődés övezte. Kiemelte, a döntőre ellátogatott Orbán Viktor miniszterelnök is, ami Bihall Tamás szerint azt mutatja, hogy a magyar kormánynak fontos az oktatás, a szakképzés területe, és a fiatalok fejlődése, majd utalt arra, hogy a mostani eredmények azért is lényegesek, mert a fiatalok kezében van a jövő.

Veres Pál, Miskolc polgármestere először rámutatott, hogy a városban egyre nagyobb számban letelepülő beruházóknak elengedhetetlen szempont, hogy milyen lehetőségeket kínál a helyben működő szakemberképzés. Hangsúlyozta, hogy a felmerülő igényekre mindig büszkén feleli azt, hogy a városban rugalmas, korszerű és folytonosan megújul a szakképzés rendszere, és a négy szakképző iskola mellett egy jól működő, magas színvonalú egyetem is létezik. Beszédében megköszönte a kiváló versenyzést, és gratulációját fejezte ki mindazon résztvevőknek, akik biztosították a hátteret a kimagasló eredmények eléréséhez. Végül reményét fejezte ki, hogy a szakma kiváló tanulói Miskolcon találják meg életük elindításához a megfelelő lehetőségeket és feltételeket.

Az eseményre meghívták Kovács Attilát, a miskolci mestercipészt is, aki legutóbb négy nevezett cipőjével négy aranyérmet, valamint férficipő kategóriában nagydíjat nyert a németországi Wiesbadenben, a világ legjelentősebb, legnagyobb és a háromévente megrendezett ISS (Inter-Shoe-Service) nemzetközi szakmai kiállításon és vásáron. Kovács Attila úgy vélekedett, hogy a jelenlévő tanulók sokkal előnyösebb helyzetben vannak, mint hajdanán ő volt, hiszen már sikereket elérve léphetnek majd a munka világába. A mestercipész arra hívta fel a tanulók figyelmét, hogy egy szakmát soha nem lehet megtanulni, hanem mindig képeznie kell magát az embernek, és folyamatosan figyelnie kell az uralkodó irányzatokat, az új kihívásokat, s ha nyitott szemmel járnak a világban, akkor egész életükben sikeresek lesznek a választott szakmájukban.

A Szakma Sztár Fesztivál kiemelt célja a szakképzés és a szakmaválasztás népszerűsítése, hogy támogassa a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, és mutasson utat és példát a felnövekvő generációnak, valamint segítse elő a szakképzésben kiemelkedő tehetségek jövőbeni gondozását.

Még több kép a galériában. Kattints!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!