Ugrás a tartalomra

Elkezdődött az érettségi időszak, magyarral indítottak a diákok

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 08. hétfő 18:32
A Lévay József Református Gimnáziumban 140 végzős tanuló kapta kézhez a feladatlapot hétfőn reggel.
Fotók: Horváth Csongor

Eljött a középiskolai tanulmányok talán legnagyobb megmérettetésének, az érettségizésnek az ideje. Magyarból 74 ezren, összesen pedig 111 ezren futnak neki az idén a vizsgáknak. Ez az utolsó alkalom, hogy a diákok tudását az eddig ismert „régi” magyarérettségi-minta szerint mérik, jövőre ugyanis új típusú feladatsor jön.

A 9 órakor elkezdődő érettségin egy kortárs hazai írónő 2018-ban megjelent, borokról szóló ismeretterjesztő szövegét kapták a magyarból középszinten érettségizők hétfőn a szövegértési részben. A szövegalkotási feladatban a Bringázz a suliba! kampány mellett kellett érvelniük a középszinten vizsgázóknak 120-200 szó terjedelemben. A műelemzésnél Lázár Ervin egyik novelláját választhatták a diákok, vagy Petőfi Sándor és Tóth Árpád egy-egy versét kellett összehasonlítaniuk.

A Miskolc Tv stábja a Lévay József Református Gimnáziumban járt, ahol arról kérdezték többek között a negyedikes diákokat, hogy miképp készültek az érettségire, és mennyire izgultak a feladatsor kitöltése előtt.

- Van bennem némi feszültség, de nem izgulom magam halálra. Anyukám szokta mondani, hogy az izgulást hagyjam rá, én csak tegyem a dolgom és teljesítsek jól – mesél a nap tapasztalatiról a végzős Hörcsik Henrik, aki elmondása szerint magához képest sokat készült az érettségire. 

- A tanulás terén tegnap tettem magam oda igazán, úgy gondoltam, hogy így jobban megragadnak a dolgok, egy éjszaka alatt pedig van idő, hogy ülepedjen minden. Ez a nap a legkevésbé stresszes, így számomra jól kezdődik a hét. Matematikából fogok emelt érettségit írni, ami kedden, vagyis holnap lesz. Attól kicsit jobban tartok. A történelem érettségi is nehezebbnek ígérkezik számomra, mivel az egy magolós tantárgy, ami nekem kicsit talán kevésbé fekszik. Csütörtökön lesz erre a hétre az utolsó vizsga, az angol. Úgy hiszem, az egy könnyedebb lezárása lesz ennek a hétnek – mondta a kameráknak Hörcsik Henrik.

A szintén érettségiző Beresnyák Réka szerint múlt héten jobban izgult, mint most.

- Így a finisben sokkal komfortosabban érzem magam. Inkább az érettségi súlya ijesztő, a vizsga hatása a jövőnkre, nem pedig a versenyhelyzet. A magyarral nincs problémám. Inkább a feladattípusokra készültem, hogy minél összeszedettebb válaszokat adhassak. A szövegértésre nehéz felkészülni. Olvasással és az órákon tanultak ismétlésével lehet erre gyakorolni – fogalmazott a lány, aki a Miskolci Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára szeretne járni.

- Tavaly azt hiszem, 402 volt erre a szakra a ponthatár. Ha úgy sikerül az érettségi, ahogy szeretném, nekem nagyjából 430 pontom lesz – számolta a jövőt Beresnyák Réka.

- Nem csak a gyerekek várják izgalommal az érettségit, de a tanárok is - ezt már Kerboltné Tóth Edit tanulmányi igazgatóhelyettes mondta a hétfői vizsga kapcsán a Miskolc Tv-nek. – Az első napot mindig nagy várakozás előzi meg, aztán már rutinszerűen folytatódnak az események. Nálunk, a Lévay József Református Gimnáziumban 140 végzős tanuló érettségizett magyarból. A továbbiakban – főképp angol nyelvből - 90 fiatalabb tanuló is csatlakozik hozzájuk, akik még csak 10.-esek és 11.-esek, de előrehozott formában már belekóstolnak az érettségizésbe – ismertette az igazgatóhelyettes, aki elmondta, hogy az érettségi vizsgák minden nap reggel 9-től kezdődnek.

- A magyar érettségi 4 óra hosszú mind közép- és emelt szinten. A matematika és a történelem már csak 3-3 óra. A csütörtöki nap zsúfolt lesz, rengetegen érkeznek majd hozzánk emelt szinten is vizsgázni angolból. A kijavított dolgozatokat június 5-én nézhetik meg a diákok. Ha valamilyen hibát találnak a pontszámításban, következő nap 16 óráig jelezhetik ezt – fogalmazott Kerboltné Tóth Edit.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!