Ugrás a tartalomra

Európával közösen lépne fel a Momentum a magyar oktatásért 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. június 29. csütörtök 13:01
A Momentum EP-képviselőjének megoldási javaslatait ismertette a párt megyei vezetője csütörtök reggel Miskolc belvárosában. Szopkó Tibor elmondta: Donáth Anna azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy a magyar oktatás megmentése érdekében támasszon feltételeket a kormányzattal szemben az uniós pénzek érkezése kapcsán. 
Fotók: Mocsári László

– A magyar oktatás válságban van, amit számos objektív tény is alátámaszt. Elfogyóban a tanárok utánpótlása: a harminc év alattiakkal szinte alig találkozhatunk, miközben rengetegen állnak nyugdíjazás előtt ebben a szférában. Az is egy válságtünet, hogy nincs önálló minisztériuma a területnek – állapította meg Szopkó Tibor, aki a Momentum politikusaként hangsúlyozta: veszélyben a jövőnk, de talán még nem késő a pedagógusokat a pályán tartani.


Mint ismertette: Donáth Anna EP-képviselő éppen ezért azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy az EU-s források kifizetésének szabja feltételéül a szerintük a tanárokat zsaroló státusztörvény visszavonását, a pedagógusok ötvenszázalékos béremelését és a magyar oktatás átfogó reformját.

A miskolci politikus állítása alapján a szakmai szervezetek bevonásával kidolgozott megoldási javaslataik ismertek a magyar kormány előtt. Kifejtette: nem azért fordulnak Brüsszelhez, mert hazaárulók volnának, és mert onnan várnák a megoldást, hanem mert minden lehetséges eszközzel meg akarják oldani a magyar oktatás problémáit.

A párt megyei vezetője leszögezni igyekezett, hogy alpolgármesterként is elszomorítja, amit a hazai oktatásban tapasztal. Egyúttal kiemelte: büszkeséggel tölti el, hogy a Herman Ottó Gimnázium és Földes Ferenc Gimnázium az országos tiltakozások élén jár, s hogy számos szakszervezetis tanár és diákmozgalom indult Miskolcról.

– Büszkék lehetünk rájuk, értük is dolgozunk – hangzott el tőle, hozzátéve: a Momentum országszerte aláírásokat gyűjt a témában, a legnagyobb városokban, így Miskolcon pedig installációkkal is felhívja a figyelmet a problémára. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!