Ugrás a tartalomra

Ezúttal nem viccelt Aranyosi Péter

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. július 02. vasárnap 10:17
Legalábbis kevesebbet, mint azt a borsodi standupostól megszokhattuk. A Karinthy-gyűrűvel és Miskolci Múzsa-díjjal is kitüntetett humoristát múlt pénteken a Borsod24 Beszélgetések rendezvénysorozata során hallhattuk arról, mit gondol közös ügyeinkről, hazai állapotainkról.
Fotó: Horváth Csongor

Ugyan Budapesten él, de városunkba rendszeresen visszajár, amikor is hol a Sportcsarnokot, hol a Művészetek Házát tölti meg épp nézősereggel. A koronavírus szövődményeivel alaposan megküzdő Aranyosi Péter visszább vett a tempóból, több időt tölt családjával és barátaival. Talán a közéleti témákra is nyitottabbá vált. Beszélgetőpartnere, a Miskolci Nemzeti Színház művésze, Fandl Ferenc legfőképp azt igyekezett körbejárni a rendezvényen: milyen felelősség terheli a szórakoztatóipar szereplőit, köztünk a bennünket megnevettetőket.

Már nem annyit és nem úgy – de nem úgy!

Ha a kattintás-hajhász újságírókon múlna a hadtörténeti és Star Wars-szakértőként is közismert borsodi már Svájcban élne. Történt ugyanis, hogy közelmúltbéli bejelentését, mely szerint csökkenti fellépéseinek számát, a hazai bulvársajtó egyes szegmensei voltak szívesek úgy interpretálni, hogy abbahagyja. Ja, és el is megy. A hírből annyi persze megállt, hogy ténylegesen elutazott az alpesi országba, csakhogy éppen fellépni.
Összességében viszont jóval kevesebbet ingázik már, mint esztendőkkel korábban. Az igencsak súlyosra fordult COVID-fertőzése alkalmat szolgáltatott számára, hogy a magyar egészségügy berkeiben átgondolja, mi az, ami valójában fontos az életében. A szenvedélyes Diósgyőr-szurkoló hírében álló Aranyosi szerint azonban nem mindenkinek nyilvánvaló, hogy a stadionokra elköltött milliárdok kórházaink falain belül is kiválóan hasznosulnának.

Barna szandál szürke zoknival

– Tizennégy éves Tomika fiamtól minap megkérdeztem, hogyan tört ki a második világháború? Mire ő: "Nem valami királyt megöltek?" Magyartanár felségem erre mindössze csak annyit mondott, már az is szép dolog, hogy az évszázadot eltalálta – érzékeltette otthonról hozott példáján keresztül mentális nehézségeinket Aranyosi Péter, aki szerint Magyarország csak annak élhetetlen, aki gondolkodik. Mint arra rávilágított: a trianoni békediktátummal, Auschwitz-cal és ’56-tal a magyar értelmiséget elcsatolták, kiirtották vagy elűzték, s maradt a helyén egy olyan társadalom, melyet állami propagandájával teljes mértékben manipulálni képes az uralkodó párt.
A Fandl Ferenc által megpedzegetett felvetésére kifejtette: a szórakoztatóipar lényegét tekintve nem tud a közvélemény alakulására hatni. – Hofi átfordított bármit is? Pár hónap múlva már arra sem emlékeztek, mit mondott – replikázott elődjét megillető tisztelettel a borsodi humorista, megjegyezve: ezt belátva nincs is szándékában ellene menni „a tévéből napi szinten ömlő gennynek”, ami szerinte mennyiségileg úgyis elnyomja az ő szavait. Annyit tud tehát tenni – fejtegette a vendég –, hogy viccet csinál abból, amiből és akiből lehet: ha ez a közös élmény egy luxusjachton magát látványosan jól érző győri polgármester, akkor belőle.

Szárszónak is Fábry a vége

A Dumaszínház tagjából aligha kellett harapófogóval kihúzni, mit gondol a Hócipőtől a Fidesz-KDNP melletti nyílt elköteleződésig eljutott showman-ről. Aranyosi Péter a Rádiókabaré munkatársaként került be a kilencvenes évek végén az Esti Showderbe, ahol a Design Center felelőseként dolgozott be a kéthetente jelentkező produkcióba. Mint saját karakterére vonatkoztatva fogalmazott: ő nem az a típusú humorista, aki „harminchat perces szabadegyetemet tart a Bayreuthi Ünnepi Játékokról”, szemben Fábry Sándorral, akitől tagadhatatlanul rengeteget tanult: az altesti humorról, a rutinról, a bátorságról és a szakmáról.
– Szívesebben lennék gyerek a Kádár-rendszerben – citálta visszatérően a Fábry-életműben is felbukkanó Dörflinger Dodi („Gabi bácsi") szavait Aranyosi, aki a Farkasházy Tivadar balatonszárszói telkén tartott találkozók szellemét sem volt rest megidézni. Talán éppen ez szolgáltatott ötletet ahhoz – az egyelőre a nyilvánosság elől elzártan zajló – programsorozatához, melynek keretében hol Háy János József Attila-díjas magyar író-költőt, hol egykori államtitkárokat vagy épp nagyvállalatok marketingeseit látja vendégül délegyházi kertjében. Mint mondta, célja mindezzel jelenleg annyi, hogy a direkt politikai tartalmat hordozó hírek mögé láthassanak barátaival.

Ki a buborékból!

– A teljes hatalmi elit azt akarja, hogy politizáljunk, ez egy agyonpolitizált ország – állapította meg a beszélgetés végén a Borsod24 vendége. Márpedig – mutatott rá – csomó minden nem politikai, hanem szakmai kérdés kellene, hogy legyen. A legnagyobb bajt, az „aki nincs velünk, az ellenünk” logikája hozza a fejünkre Aranyosi Péter szerint. A helyzet persze korántsem ennyire kiélezett – nyugtázta a közepes sötét jövőképet –, ha arra gondolunk, hogy az egymással látszólag élethalálharcot vívó felek a színfalak mögött nagyon is jól együtt tudnak működni.
Mindeközben a politikai humort csak érintőlegesen és mérsékelten gyakorló Aranyosi elárulta: mondott már le fellépést amiatt, mert arra kérték, ne legyen benne semmilyen szintű politizálás. De felidézte azt is, amikor tavaly az egyik kormánypárti hírtelevízió tisztában lévén „tankmániájával” az orosz-ukrán háború kapcsán meghívta őt reggeli adásába. A műsorvezetők megrökönyödésére a humorista a beszélgetést azzal nyitotta, hogy az előtérben találkozott kollégájával, Nógrádi Györggyel – elvégre a biztonságpolitikai szakértő is sok vicceset mond...

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!