Ugrás a tartalomra

Házasság hete az életre szóló kapcsolatokért

Detczky Anna
Utoljára módosítva
2024. február 18. vasárnap 09:42
Közvetlen hangulatú mentálhigiénés kurzussal segítették Diósgyőrben a párkapcsolatukon dolgozni kívánó házaspárokat.
Fotó: Osztie Tibor

A Házasság hete nemzetközi programsorozatot minden évben a Valentin-naphoz kötődően tartják meg, idén február 11-étől 18-áig. A kezdeményezés Angliából indult, a házasság és a család lényeges szerepére irányítja rá a figyelmet. Mára négy kontinens 28 országában rendezik meg, hazánkban 2008 óra a keresztény egyházak és a civil szervezetek összefogásával.

A Miskolc-Diósgyőri Református Egyházközség szervezésében hetedik éve hirdetnek meg ezen a héten mentálhigiénés házas kurzust. Idén Fodor Bertalan egyetemi oktató, a vármegyei központi kórház osztályvezetője, a gyülekezet főgondnoka tartott előadássorozatot a diósgyőri református általános iskola könyvtártermében. A jelenlévő párok egy munkafüzet segítségével dolgozták fel a hallottakat a helyszínen. Ott jártunk.

A házassági eskü jó alap

- Gondolkodtunk rajta, hogy mit lehetne tenni azért, hogy a Valentin-nap ne csak felszínes, világias ünnep legyen - mondta Fodor Bertalanné, a kurzus szervezője. - Úgy döntöttünk, hogy ünnepeljük inkább azt a mélyebb elköteleződést, amit a házasság jelent. Azért is fontos ez, mert rengeteg a válás és a tönkrement élet, ami a gyerekek számára is tragédia.

A gyülekezet azért rendezi meg a képzést, hogy aki szeretne dolgozni a párkapcsolatán, az megtehesse. A szervező elmagyarázta, hogy az előadó a párkapcsolatot úgy szimbolizálja, mint egy kereket. A kerékagyba kerül, ami megtartja a kapcsolatot, hitük szerint ez Isten. A küllők azok a dolgok, amelyek a gyakorlatban fontosak egy jól működő párkapcsolathoz. Többek között a helyes kommunikáció és konfliktuskezelés, az egészséges szexualitás és a megbocsátásra való képesség. A kerék abroncsa pedig az elköteleződés.

- A házasságkötés egy eskü, hogy jóban és rosszban együtt maradnak a felek. Ez egy olyan lényeges alap, amihez akkor is vissza lehet térni, amikor lazul a kapcsolat – hangsúlyozta.

Humoros és gyakorlatias

Első alkalommal jött el a kurzusra egy középkorú házaspár, akiket 12 éve Péter András, a szervező gyülekezet lelkipásztora adott össze.

- A Házasság hete azért hasznos, mert felhívja a párok figyelmét, hogy jobban figyeljenek egymásra. Mi úgy érezzük, hogy működik a kapcsolatunk, de ha rámutatnak, hogy miben lehetne még javítani, nyitottak vagyunk rá. Jó hangulatban, pörgősen telt az első találkozó, és egyáltalán nem volt unalmas – osztotta meg Lévay Gábor.

- Úgy gondoltuk, hogy ez a tanfolyam felfrissülés lesz a házasságunknak. Remek előadást hallottunk, ami humoros formában rávilágított azokra a dolgokra, hogy mire kell jobban odafigyelni a hétköznapokban – fűzte hozzá Lévay Gáborné.

Megerősíti a kapcsolatot

A helyszínt adó iskola igazgatója a feleségével szintén eljött a tanfolyamra. Elmondta, hogy az intézmény támogat minden olyan rendezvényt, amely végső soron a gyermekek javát is szolgálja.

- A nevelés és a családokkal való kapcsolat kulcsfontosságú a pedagógiai munkában – emelte ki Nagy Attila, a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda igazgatója, a Diósgyőri Református Gyülekezet presbitere. Hozzáfűzte, hogy először ad helyet az iskola a Házasság hete rendezvénysorozatnak, aminek a célja az, hogy erősítsék az intézmény kapcsolatát a családokkal és a gyülekezettel.

- A korábbi években is bekapcsolódtunk már a kurzusba, abszolút pozitív róla a tapasztalatunk. Megerősíti a kapcsolatot, és segít megújítani a házasságkötés alkalmával kimondott igent, ami nekünk 37 éve volt – árulta el.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!