Ugrás a tartalomra

Hétfőn "hőségnapot" regisztráltak, de már közel van a hidegfront

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 01. hétfő 18:22
A Bács-Kiskun vármegyei Kelebián harminc egész két tized Celsius-fok volt hétfőn kora délután, ez pedig azt jelenti, hogy idén április 1-jén volt az első hőségnap - közölte a HungaroMet Zrt a Facebook-oldalán.
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Azt írták: az előzetes adatok alapján jócskán megdőlt az erre a napra vonatkozó melegrekord, és máris megvan 2024-ben az első hőségnap. Hőségnapnak azt nevezik, amikor a hőmérséklet csúcsértéke meghaladja a 30 Celsius-fokot.

A bejegyzéshez készített infografika szerint Kelebián hétfőn kora délután 30,2 fokot mértek. Az erre a napra vonatkozó korábbi melegrekordot Körmenden mérték, 1989-ben, akkor április 1-jén  27,7 fokot regisztráltak.

Megjegyzik, hogy hétfőn késő este nyugat felől eléri országunkat az a markáns hidegfront, amely a déli órákban már az Alpok fölött húzódott felhőzetével.

A front mögött jóval tisztább, óceáni eredetű légtömeg áramlik térségünkbe jelentős hőmérséklet-visszaesést okozva. A légkör kölnije saras esőt is tartalmaz, ugyanis az éjszaka érkező csapadékzóna kimossa a jelentős mennyiségű sivatagi port, de nem mindenütt fog esni - írják.

A front mögött jelentősen visszaesik a hőmérséklet, kitisztul az idő, de kedden is lesznek záporok, zivatarok. Hétvégére pedig visszatérhet a nyárias idő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!