Ugrás a tartalomra

A jövő most kezdődik - Pont Ott Party Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. július 27. csütörtök 09:06
Feszült figyelemmel kísérték a diákok Miskolcon, a Csengey-kertben az idei ponthatárhúzást szerda este, amikor nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, amivel eldőlt, hogy a több mint 126 ezer jelentkező közül kik nyertek felvételt az egyetemekre.
Fotók: Horváth Csongor

Idén a nemrégiben felújított belvárosi Csengey-kert adott otthont a Pont Ott Partynak, ahol a diákok együtt izgulhattak a nyilvánosságra kerülő felsőoktatási ponthatárok miatt.

A város programmal igyekezett oldani a jelentkezők ilyenkor jelentkező természetes feszültségét, gasztronómiai kínálattal és koncertek sorával megkönnyítve a feszült várakozást.

Néhány perccel a ponthatárok közzététele előtt két köszöntőt is hallhattak a leendő egyetemi hallgatók. Először Miskolc polgármestere lépett színpadra.

- Jó helyen vagytok ma este - köszöntötte a diákokat Veres Pál, aki az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi tagjaként arról szólt, hogy a fiatalok most egy új élet küszöbén léphetnek át, ami az önálló felnőtt világba vezet. Rámutatott arra, hogy számos nehézség - háború, gazdasági válság, környezeti szennyezés, igazságtalan társadalmak - között kell helyt állniuk.

Hozzátette, a bátor és kritikus fiatalok azonban új és igazságosabb világot hozhatnak el.

- Nektek kell megújítani, fejleszteni a mostani világot, nektek kell jobb, igazságosabb életet kialakítani - hangsúlyozta.

Kritikus gondolkodásra kérte a fiatalokat mindennel és mindenkivel szemben, azokkal szemben is, akik "nem hallgatnak meg titeket".

- Legyen saját igazatok, legyetek okosabbak, jobbak, bátrabbak, mint az elődök. Így a jövő is olyan lesz, amilyet ti akartok. Ez a világ a vélemény szabadsága, az ötletek, a tervezés, a döntés szabadsága, ami nem lehet öncélú, magában kell hordoznia a felelősséget. Legyetek tehát egyetemistaként egy élhetőbb és igazabb világ előhírnökei - húzta alá a városvezető, aki azt is kérte, hogy a fiatalok legyenek "szabad, miskolci, magyar, európai és világpolgárok".

Hozzátette végül, hogy reméli, sokan lesznek a Miskolci Egyetem új polgárai, hiszen itt található a legszebb magyar campus, és az egyetemi hagyományok, a közösségi élet igazán különleges az országban.

- A Miskolci Egyetem a legjobb választás. Akit mégis máshová vettek fel, kérem, jöjjön vissza Miskolcra. A jövő most kezdődik, a jövő bennetek van, és Miskolc mindig várni fog titeket - fogalmazott Veres Pál.

Horváth Zita rektor, "lokálpatrióta miskolci polgár" azt mondta, a fiatalok életük egyik legfontosabb pillanatához érkeztek a választott hivatás felé vezető úton. Sok szerencsét kívánt azoknak is, akik nem a Miskolci Egyetem választották - tőlük azt kérte, hogy ami tudást máshol kapnak meg, azt hazajőve Miskolcon, a régióban kamatoztassák.

Hozzátette, hogy jelentős azoknak a száma, akik a Miskolci Egyetemre jelentkeztek, bővül tehát az egyetemi polgárok száma.

- Remélem, hogy ők nálunk megtalálnak mindent, ami a boldog élethez kell: megfelelő tudást, boldog diákéveket egy kellemes és gyönyörű campuson - mondta a rektor, hozzátéve: azoknak sem kell csüggedniük, akik most nem vettek fel: a pótfelvételi mindenki előtt nyitva áll, a Miskolci Egyetem ráadásul minden képzését hirdetni fogja, markáns részét állami képzési formában is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!