Ugrás a tartalomra

Kormányinfó: a miniszterek lemondtak a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumainak éléről

minap.hu / telex.hu
Utoljára módosítva
2023. február 09. csütörtök 10:56

A közélet egyik legforróbb témája az utóbbi időben, hogy távol-keleti cégek akkumulátorüzemei nőnek ki egymás után a földből szerte a magyar vidéken, a környékbeli lakosság pedig próbálja a projekteket megvétózni. Tavaly augusztusban jelentették be, hogy Debrecen mellett építi meg második európai akkumulátorgyárát a globális piacvezető CATL. A projektet azonnal nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánították, az állam csak az ipari park áramellátásának fejlesztésére 88 milliárd forintot szán. A beruházással számos problémájuk van a helyieknek, amelyekre szerintük a hatóságok eddig nem tudtak megnyugtató válaszokat adni. De Gödön is hangos viták voltak az akkumulátorgyáras meghallgatásokon - írja a telex.hu kormányinfós tudósításában.

A napi ügyek mellett stratégiailag fontos kérdéseket is áttekintett a kormány a háromnapos kihelyezett ülésen Sopronban – mondta Gulyás Gergely. Szó volt a törökországi földrengésről is, ahova több magyar szervezet is kutatócsapatokat küldött. Már 156 ember és 26 kutya van a helyszínen. A TEK csütörtök reggel 18 fős egységgel csatlakozott a mentőcsapatokhoz.

A gazdasági helyzetet is megvitatták a stratégiai kormányülésen. A miniszter szerint a magas infláció és az uniós szankciók ellenére teljesítette a kormány az ígéreteit a nyugdíjasok és a munkavállalók felé is. Már folyósítják a 15 százalékkal megemelt 13. havi nyugdíjat, és nő a minimálbér is. Gulyás arról beszélt, a kormány mindent megtesz, hogy az inflációt csökkentse, és a magyar gazdaság elkerülje a recessziót. Gulyás szerint reális az a becslés, hogy 1,5 százalékos gazdasági növekedés lesz idén.

2030-ig tartó energiastratégiát is áttekintett a kormány, ebben továbbra is jelentős szerepe lesz az atomenergiának, mondta Gulyás. Mellette fontos lesz a napenergia és a hálózatfejlesztés is.

Ipari parkok ellátását biztosító vízközművállalatok energiahatékonysági fejlesztése fontos, de fontos még az energetikai kutatás és mintaprojektek támogatása, ahogy a dunai finomító átállítása többféle forrásból érkező kőolaj feldolgozására. Támogatják az elektromobilitást is.

A miniszterek lemondtak a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumainak éléről

A kormány megvitatta az uniós helyzetet is, szeretnének mielőbb megállapodni Brüsszellel, a kormány hajlandó volt mindig is észszerű kompromisszumokat kötni, amik nem sértik Magyarország érdekeit.

Gulyás bejelentette, hogy lemondott Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsis Tibor a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről.

„Jó volt úgy, ahogy volt” – mondta Gulyás arra a felvetésre, hogy az egyetemi kuratóriumok tagjainak megbizatása ne élethosziglan szóljon, hanem határozott időre. Ha azonban módosítani kell az Európai Bizottság kérésére, nyitott a kormány arra is, hogy megváltoztassák a szabályokat, és határozott ideig szóljon a a kuratóriumi tagok mandátuma.

Gulyás azt ígérte, az erről szóló törvényjavaslatot akkor nyújtják be, ha sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal.

A miniszter nem tudja még, hogy kik maradhatnak benne a kuratóriumokban, mert szerinte Brüsszel nem fogalmazta meg pontosan az elvárásait.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!