Ugrás a tartalomra

Középiskolások haditornája Miskolcon

Bacsó István
Utoljára módosítva
2022. október 11. kedd 15:57
A katonai sport rendezvényen a megye középiskoláiból tizenkilenc csapat vett részt a kedden megrendezett megyei döntőn.

A Honvédelmi Minisztérium, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottsággal közösen hirdette meg az Országos Haditorna verseny megyei döntőjét középiskolás diákok számára. A rendezvény fő célja a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, a honvédelmi nevelés, valamint a sport és egészséges életmód népszerűsítése volt. De nem titkolt szándék az is, hogy az érettségi felé közeledő fiatalok érdeklődését felkeltsék a katonai életpályák, a katonai képzések és hivatás iránt is.

A Budai József úti sporttelepen zajló egész napos versengést a Védelmi Bizottság elnökeként Alakszai Zoltán kormánymegbízott nyitotta meg. Köszöntő beszédében hangsúlyozta: „A haditornának mára több évtizedes hagyománya van itt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, és meggyőződésem, hogy ez egy olyan megmérettetés, amely ráirányítja a figyelmet azokra a közös értékekre, amelyek a honvédelemben és az egész társadalomban egyaránt fontosak. Ilyen érték, hogy képesek legyünk csapatban küzdeni azért, hogy minél jobbak, minél erősebbek és minél felkészültebbek legyünk. Talán egyetérthetünk abban, hogy ezekre az értékekre, ezekben az időkben különösen szükségünk van” – mondta az elnök.

Mocsári László képgalériája

Nagy Géza őrnagy, a Miskolci Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője elmondta, hogy nagy várakozással készültek erre a versenyre, mert évről évre egyre több és egyre lelkesebb csapat nevez be a haditornára. A katonai sport rendezvényen a megye középiskolái közül idén tizenkilenc csapat vesz részt, köztük sok kadét- és rendészeti iskolások is vannak, csapatonként négy fővel.

„Úgy látom, hogy nem csak a verseny szelleme hajtott ide benneteket, hanem az érdeklődés a magyar honvédség iránt is, ami mindenképpen dicséretes. A helyszínen lévő toborzópontokon minden kérdésetekre választ haphattok. Győzzön a legjobb csapat, akik majd képviselik megyénket az országos versenyen! De aki itt van ma, az máris nyertese ennek a napnak, mert mozog, katonák között van, információkat gyűjt és lehetőséget kap arra, hogy megismerje a Magyar Honvédséget.” – mondta a katonásan felsorakozott ifjúságnak az őrnagy, aki a kísérőtanároknak és az oktatási intézményeknek is megköszönte, hogy elhozták ide a fiataljaikat.

A versenyszámok között szerepelt többek között akadálypálya, kézigránát dobás, tájékozódás, egészségügyi ismeretek, katonai totó és váltó futás is. Kérdésünkre válaszolva Nagy Géza őrnagy elmondta, hogy a versengésen túl fontos cél a pályaválasztás előtt álló fiatalokkal megismertetni a Magyar Honvédséget, a katonai életpálya lehetőségeit. Törekszenek arra, hogy ne legyen olyan középiskolás, aki nincs tisztában a honvédség kínálta lehetőségekkel. Az érdeklődés nagy, a szomszédban zajló háború is ad a toborzásnak egy plusz lendületet. Minden területen érezteti a hatását. Nem elsősorban abban érezhető a változás, hogy szám szerint többen érdeklődnek vagy jelentkeznek, hanem a motivációban. „Ma egy olyan biztonságpolitikai környezetben vagyunk, ahol nagy a jelentősége a toborzásnak, és ehhez a Magyar Honvédség mindent hozzá is tesz. Lásd például a szeptember elejétől huszonöt százalékkal megemelt illetményeket” – tudtuk meg az őrnagytól.

A Haditorna versenyre érkezett fiataloktól és kísérőtanáraiktól is érdeklődtünk, milyen indíttatásból jöttek el a rendezvényre? A putnoki Északi ASzC Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola diákjait Endrésik Zsolt tanár úr kísérte el, aki elmondta, hogy náluk rendészeti képzés is van, így a négyfős csapat tagjainak van már némi ismerete a katonás dolgokról.

„Engem jelenleg jobban érdekel a rendészet, mint a katonaság, de nem zárom ki azt sem, hogy a jövőben a katonai pályán is elgondolkodom.” – osztotta meg velünk a tizenhét esztendős Balogh Mihály Levente.

„Engem mindkettő érdekel, elsősorban a formaiasság, a rend és a csapatmunka miatt. Ahogy szokták volt mondani: egységben az erő. Engem legjobban ez érdekel. Jelenleg még csak tizenhét éves vagyok én is, így van még egy évem ezen gondolkodni.” – tette hozzá Tar István. Aki azért hozzátette – utalva az orosz-ukrán helyzetre -, hogy szívesen lenne katona, de ha lehet választani, nem menne háborúba.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!