Ugrás a tartalomra

Közös ügy a klímasemlegesség

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. február 25. vasárnap 08:14
Közös úton a klímasemlegesség felé – erről szól a Coolmiskolc kezdeményezés, amellyel egy élhető, fenntartható, egészséges és alkalmazkodóképes zöldváros megteremtése a cél.

Mit tehetünk mi magunk a klímasemlegesség érdekében? – erről beszélgettünk Sélley Andrea közösségfejlesztő supervisorral a Kilátó szerdai adásában. A műsorban elhangzott, hogy a város partnerséget kínál, és cselekvésre, tudatosságra ösztönzi a csatlakozókat. Ehhez elsősorban információra van szükség a szakember szerint, és erre hozták létre a tervezzukmiskolcot.hu oldalt.



– Minden közösségi, társadalmi részvételt erősítő programban nagyon fontos az információhoz való hozzájutás. Ebben nagyon sokat fejlődött a városvezetés az utóbbi években. De nagyon fontosak a személyes kapcsolódások is, ezen a téren szintén azt tapasztalatom, hogy sok olyan miskolci csoport, közösség van, akikkel, amelyekkel igenis lehet beszélgetni például a klímatudatos jövőnkről. Márpedig Miskolc olyan száz kiváló település közé került be, amelyek vállalták a klímasemlegesség megvalósítását 2030-ig – mondta.

A miskolciak egyéni szinten végiggondolhatják a lehetőségeiket arról, hogyan tudnak hozzájárulni a közös vállaláshoz. Az említett weboldalon található egy úgynevezett elköteleződési nyilatkozat, aminek kitöltésével vállalásokat tehetünk például a vízhasználat, az energiafelhasználás vagy éppen a lakásunk fűtése, hűtése terén.

Fotó: Osztie Tibor

Sélley Andrea úgy látja egyébként, hogy a zöldfelületek növelése lesz az a közös cselekvési pont, ahonnan ki lehet indulni, mert a helyi ökológiai és zöldcivil-szervezetek már „megágyaztak” ennek a gondolkodásmódnak azzal, hogy évtizedek óta formálják a miskolciak szemléletét.

– Aki szeretné támogatni a klímasemleges missziót, és elkötelezett az ügy iránt, konkrét vállalásokat is tehet. Azt látjuk, hogy egyre többen mérlegelték és vállalták, hogy LED-esekre cserélik az izzókat, tárolókban gyűjtik az esővizet, vagy átállnak egy tudatosabb energiafelhasználásra – sorolta, hozzátéve: valóban elindult a városról és a városért való közös gondolkodás. Ezt erősíti majd a szerdán 4 órakor kezdődő partnerségépítő fórum is, ahol bemutatják a városi klímaszerződést a városháza dísztermében.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!