Ugrás a tartalomra

Megnyitották az Európai Egyetemek Bajnokságot Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. július 14. péntek 10:51
Miskolc ad otthont az Európai Egyetemek Tollaslabda Bajnokságának és az Európai Egyetemek Vízilabda Bajnokságának. A nemzetközi sporteseményre tizenegy ország huszonkét felsőoktatási intézményéből mintegy kétszáz sportoló érkezett. Az ünnepélyes megnyitót csütörtökön délután nyitották meg a DVTK Arénában.
Fotó: Mocsári László

A csapatok a kezdésre az aréna előtt gyülekeztek, majd a nemzeti lobogók alatt, egyetemük szerint vonultak be a küzdőtérre.

Az ünnepélyes zászlófelvonást követően először a Miskolci Egyetem rektora, a szervezőbizottság elnöke köszöntötte a versenyzőket. Horváth Zita kiemelte, hogy a felsőoktatási intézmény középtávú terveiben a sport kiemelt stratégiai ágazat, ennek megfelelően a versenysport mellett a hallgatók testnevelési óráira is megkülönböztetett figyelmet fordítanak.

- Nagy büszkeség számunkra, hogy a Debreceni Egyetemmel közösen elnyerhettük a jövő évi Európai Egyetemi Játékok rendezési jogát - mondta a rektor, aki a korábbi sikeres rendezések között megemlítette a 2016-os egyetemi-főiskolai tájfutó világbajnokságot és a '17-es egyetemi-főiskolai Európa-bajnokságot.

- Azt remélem, hogy a mostani verseny bizonyítja mindenki számára, hogy jövőre érdemes lesz visszatérni hozzánk - tette hozzá Horváth Zita, aki minden versenyzőnek - az egyetemi hagyományoknak megfelelve - "jó szerencsét" kívánt.

Rakaczki Zoltán, az Európai Egyetemi Sport Szövetség (EUSA) Végrehajtó Bizottságának tagja örömét fejezte ki, hogy szülővárosában, egyetemi tanulmányainak a helyszínén képviselheti az egyetemi sport európai vezetését.

- Az eddig látottak alapján igazán jó eseménynek nézünk elébe. Bízom benne, hogy a résztvevőknek lesz idejük és lehetőségük megismerkedni Miskolc, és az egyetem látványosságaival, értékeivel is - mondta, sikeres versenyzést kívánva a sportolóknak. Ezzel hivatalosan is megnyitotta a Tollaslabda és Vízilabda Európai Egyetemek Bajnokságát.

A megnyitót megtisztelte jelenlétével Szopkó Tibor alpolgármester, Kovács György, az EUSA delegáltja, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség főtitkár-helyettese, Kapitány Péter, a Magyar Tollaslabda Szövetség elnöke, Radomir Jovovic, az EUSA tollaslabda technikai delegáltja, valamint Vogel Gábor, az EUSA vízilabda technikai delegáltja.

A megnyitón a sportágak játékeszközeit, a tollas- és a vízilabdát Lehoczki Lászlónak, a Spider Mentőcsapat vezetőjének Hope nevű mentőkutyája vitte színpadra egy kosárban, amit aztán Horváth Zita és Rakaczki Zoltán adott át az EUSA sportági technikai delegátusainak. A megnyitó utolsó mozzanata, a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem cheerleader csapatának produkciója volt.

A kontinensviadalokat a Miskolci Egyetem és a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club rendezi meg, együttműködésben a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel, a Magyar Tollaslabda Szövetséggel, a Magyar Vízilabda Szövetséggel és a miskolci önkormányzattal.

Mocsári László képgalériája

A verseny pénteken tollaslabda csapatmérkőzésekkel és vízilabda csoportmeccsekkel kezdődik, a lebonyolítást 140 önkéntes is segíti.

Sportprogramok:

Tollaslabda

július 14., péntek: DVTK Aréna, csapatverseny 9 órától

Vízilabda

július 14., péntek: Miskolctapolcai Ellipsum Élmény- és Strandfürdő:

12:30: Corvinus Egyetem (magyar) – Deft Egyetem (holland)
14:00: Debreceni Egyetem (magyar) – Bristol Egyetem (brit)
15:30: Pécsi Egyetem (magyar) – Budapesti Gazdasági Egyetem (magyar)
17:00: Deft Egyetem – Debreceni Egyetem
18:30: Corvinus Egyetem – Bristol Egyetem
20:00: Budapesti Gazdasági Egyetem – Oxford Egyetem (brit).

A további menetrend:

Tollaslabda

július 14., péntek – július 19., szerda, 9:00-21:00 – csoportmérkőzések
július 16., vasárnap, 9 órától – csapatdöntők

július 16., vasárnap, 10-16 óráig: Sport és Családi nap a DVTK Aréna előtti téren

július 19., szerda, 9 órától – egyéni döntők

Vízilabda

július 14., péntek – 16., vasárnap, 12:30-tól – csoportmérkőzések
július 18., kedd, 14 órától – középdöntők
július 19., szerda, 14 órától - bronzmérkőzés
július 19., szerda, 15:30-tól - döntő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!