Ugrás a tartalomra

Megújulva nyitott újra a József Attila Könyvtár

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2024. február 29. csütörtök 20:42
Az intézmény féléven át volt zárva, ez idő alatt kicserélték a nyílászárókat, hőszigetelést kapott az intézmény, megújult a külső homlokzat, a szellőzés, és akadálymentes WC-t is kialakítottak.  

A József Attila Könyvtár átadóünnepsége – Mocsári László képgalériája

Hosszú hónapok után ismét fogadja a könyvek szerelmeseit a József Attila Könyvtár. Az intézmény egy nyertes uniós pályázatnak köszönhetően az elmúlt időszakban szinte teljesen megújult. A szerdai hivatalos átadón Miskolc polgármestere szimbolikusnak nevezte a Szentpéteri kapu könyvtárának újranyitását, hiszen ez nem csupán egy egyszerű felújítás, de szervesen illeszkedik a város klímasemlegességet célzó törekvéseibe, ráadásul egy városszerte kedvelt közösségi teret sikerült modernizálni.

– A könyvtárak olyan értéktárak, melyek az egyetemes emberi kultúrát őrzik az ott fellelhető nyomtatott irodalmi és tudományok munkákon keresztül. Így tehát minden ilyen intézmény lehetőséget biztosít azoknak, akik ide betérnek, hogy művelődjenek, új ismereteket sajátítsanak el és egyben feltöltődjenek lelkileg. A könyv a mai digitalizálódó világunkban is érték, amit bizonyít az is, hogy bár az e-bookok megjelenésekor sokan temetni kezdték a nyomtatott könyveket, ma már tanulmányok, felmérések bizonyítják: a könyveket nem tudták kiváltani. A könyvolvasás élménye ugyanis semmihez sem fogható – mondta el Veres Pál.

Szebb lett a külső homlokzat. Fotó: Mocsári László

Közösségi tér

A városvezető végül kijelentette, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár és annak tagintézményei (így a József Attila Könyvtár) a város kiemelten fontos közösségi terei, ahová nemcsak könyvekért járnak a miskolciak, hanem klubok, foglalkozások, előadások, kiállítások miatt is felkeresik azokat.

Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatója elmondta, minden tagintézményük korszerűsítésekor egy cél lebeg az intézmény kollektívájának szeme előtt: magasabb színvonalon szeretnék kiszolgálni látogatóikat. Emlékeztetett, az elmúlt években több épületüket is sikerült megújítaniuk.

– 2007-ben a Kaffka Margit Tagkönyvtár kezdte meg működését a Petneházy bérházak környezetében, 2009-ben pedig az Avasi Gimnáziumban nyitotta meg kapuit a Móra Ferenc Tagkönyvtár. Történtek fejlesztések a központi könyvtárban, 2017-ben pedig a diósgyőri Petőfi Sándor Tagkönyvtár újult meg teljesen. Ebbe a koncepcióba illik bele a József Attila Tagkönyvtár felújítása is – mondta el az intézményvezető, aki emlékeztetett: az intézményben úgy tizenöt évvel ezelőtt a parkettát csiszolták fel, a 2010-es évek második felében pedig az elektromos hálózat újult meg, 2019-ben pedig a Nemzeti Kulturális Alapnak és az önkormányzatnak köszönhetően a bútorzatot is kicserélték.

Ignácz Dávid jegyző, Veres Pál és Varga Gábor

Rá se ismerni

A József Attila Könyvtár még tavaly július 21-én zárta be a kapuit. A felújítás során új, hőszigetelt nyílászárókat építettek be, a könyvtártér körüli meglévő acélvázas üvegfalak helyett pedig hőhídmentes, önhordó alumínium függönyfal-rendszert alakítottak ki motorizált árnyékolóval ellátva.

Az épület utólagos külső oldali hőszigetelést is kapott, továbbá felújították a lapostető hő- és vízszigetelését. A pinceszinti előtér és WC szellőzőrendszerét is megújították és egy akadálymentes toalettet is kialakítottak. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, mintegy 236 millió forint felhasználásával.

Mint megtudtuk, a könyvtár már szerda reggeltől ismét várja a látogatókat és azok, akik március 14-éig ebben a tagintézményben váltják meg új olvasójegyüket, ötven százalékos kedvezménnyel tehetik meg mindezt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!