Ugrás a tartalomra

Miskolc fényei – születésnapos a kilátó augusztus 20-án

Balogh Attila
Utoljára módosítva
2023. augusztus 12. szombat 11:11
Már januárban megkezdődött „a kilátó éve” eseménysor, hiszen civil közösségek akkor az 1963 elején első ízben felkapcsolt díszkivilágításra utalva felidézték az éppen hatvan esztendeje megszülető avasi tévétorony emlékezetét.
Fotó: Juhász Ákos

A Miskolc fényei címszó alatt futott program folytatódik jövő vasárnap, augusztus 20-án, amikor ismét fény vetül az építményre: a miskolciak zseblámpáinak fénysugarai. A hatvanadik születésnapját egy nagyszabású, egész éves felújítási programmal ünneplő építményhez invitálja a városlakókat az Észak-Keleti Átjáró Egyesület a jövő hétvégén is. Augusztus 20-án (ez a nap volt 1963-ban, amikor a tévétorony ünnepélyes átadása lezajlott) délután egy városi túra indul fel a hegyre, amelynek végállomása az Avastető és végül maga a kilátó. 

Az esti sötétedéskor pedig akár több száz miskolcit is szívesen látnak a civil hagyományőrzők, kérve, mindenki hozzon magával zseblámpát – lehetőleg modern szuper zseblámpát –, amivel közösen tudjuk majd megvilágítani a jelenleg építés alatt álló, így üres, sötét tornyot, öntevékeny módon fénybe vonva a borsodi megyeszékhely modern kori emblémáját, ikonikus építményét.
Másnap, augusztus 21-én, hétfőn majd fotókiállítás is nyílik az Avasi kilátóról, és elindul egy város méretű, több hetes online-offline nyomozós kalandjáték, amelynek főszereplője szintén a hatvanéves objektum lesz. A részletek az utanamsracok.blogspot.com weboldalon válnak ismertté.

Fotó: Horváth Csongor

Hogy telik és kikről szól „a kilátó éve”?

Az avasi kilátó nekünk, miskolciaknak a büszkeségünk – ám korántsem csak a borsodi megyeszékhelyen találhatók meg a kisebb-nagyobb másolatai, makettjei! Ezzel a mondattal indít az a sorozat, ami a MiskolcON elnevezésű Facebook-oldalon fut tavasz óta, „A kilátó éve” jelszó szellemében, a városi önkormányzat KilátóRestart programjának részeként. Az apropója természetesen az, hogy idén éppen hatvan esztendős a borsodi megyeszékhely szimbólumának számító építmény, és úgy esett, hogy ugyanebben az esztendőben zajlik a tévétorony teljes megújulására irányuló beruházás is.

Augusztus 20-án lehet majd a kerek „szülinapot” megünnepelni – 1963-ban ezen a napon avatták fel, sok ezer korabeli ünneplő jelenlétében a televíziós átjátszásra szolgáló s egyszersmind a turistáknak egyedülálló panorámát kínáló létesítményt –, bár a mostani megemlékezésnek maga az építmény nem szolgálhat majd helyszínéül két hónap múlva, hiszen év eleje óta építési terület az Avastető, és a kivitelezés decemberre zárul le. Nyilvánvalóan akkor lesz apropó és újabb indok az igazi ünneplésre.
Mindazonáltal ok és igény van bőven az emlékezésre, a büszkeségre: Hofer Miklós építész és Vörös György hatvanas évek eleji grandiózus terve rövid időn belül a fejlődő, bővülő, modernizálódó nagyváros jelképévé vált, a miskolci identitás elemi alkotórészévé. Napjainkban is sok-sok miskolcinak jelenti a településhez, a szülőhelyéhez, illetve otthonához való kötődés képi megtestesülését a kilátó. Elég csak az utcán feltűnő kilátós pólókra, sapkákra, aztán számos tetoválásra, továbbá a számolatlan céges és rendezvényes logóra gondolni. Mind a múltból, mind a jelenből.

Fotó: Mocsári László

Az, hogy ez az alakzat, ez a forma, ezek a vonalak ilyen élesen bevésődtek a miskolciak, de általában a máshol élők fejébe is, amennyiben városunkra gondolnak, nagyon sok mindenkinek köszönhető. Elsősorban persze a hat évtizeddel ezelőtti tervezőknek, építőknek, aztán azoknak, akik az objektumot tartalommal, funkcióval, „élettel” töltötték meg a következő esztendőkben. Az első TV Presszó, később éjszakai bár, azután dzsesszkávézó, diszkó, elektronikus zenei koncertek helyszíne, másféle kávézó – szóval mindezek mindenkori létrehozói, működtetői. Aztán részesei az immár több mint fél évszázados históriának a rajzolók, címfestők, továbbá képzőművészek, de még érettségi tablók összeállítói is – akik a kilátót beemelték alkotásaik meghatározó elemei közé. Írógépművészek is vannak köztük! Ne felejtsük a zenészeket, akik megénekelték Miskolc jelképét – mint a Bëlga együttes, amelyik 2007-es dalába azt írta bele, hogy „Avasi kilátón / vígan kiáltom / Azt, hogy belátom, / jó itt, barátom!”

Fotó: Horváth Csongor

De soroljuk tovább: akik mézeskalácsból megformázták; akik – főleg a hatvanas-hetvenes években – gyári szüneteikben ilyen-olyan technikával összeütötték a kis kilátó-maketteket, dísztárgyakat, ki műanyagból, ki rézből, ki acélból, ki fából, gyufaszálakból; akik hóból megformázták vagy legalábbis belekarcolták a cipőjük sarkával a körvonalait a frissen leesett hóba; akik ide-oda felfestették, élethűségre törekedve vagy éppen erősen stilizáltan, vázlatosan; aki egy alternatív városlogó megalkotásakor dolgozta fel a témát (milyen sokan emlékeznek az „I Love Miskolc” feliratra kilátóval a közepén!). Aki miskolci épületek egyikeként mutatta be különleges textiliái készítésével. Aki magára a tévétoronyra, annak jellegzetes betonfelületeire vetítette fel úgynevezett fényfestéssel. Akik, legalább tucatnyian, DVTK-drukkerként a pár évvel ezelőtti szurkolói fotózásnál mindenképp kilátós háttérrel szerették volna megörökíttetni piros-fehér elkötelezettségüket. 

Fotó: Juhász Ákos

Vegyük azokat a (profiként) százakat, mellette (amatőrként, műkedvelőként) ezreket-tízezreket, akik régebben vagy mostanában előszeretettel fényképezték az Avas tetején álló 72 méteres „kecses monstrumot” mint a település egyik elsőszámú fotótémáját. (Megszámlálthatatlan ilyen képet gyűjtött össze a tavaly megjelent, kétkötetes Hetvenkét méter című könyv.)
És akkor még nem említettük azokat a valóban felmérhetetlen tömegeket – vagyis jószerével mindannyiunkat –, akik nap mint nap látják, láthatják, avagy láthatnák (ha figyelmesebb tekintettel járunk), Miskolcon „mindenhonnan”, amikor csak akarjuk: a pesti útról, Zsolca felől, a diósgyőri stadion előtt, a Bábonyibércről és a Tetemvárról, az avasi pincesorokról, a Szentpéteri kapui húszemeletes tetejéről, a Selyemrétről, a Győri kapui Szinva-partról, a volt vasgyári kémények között keresztülnézve, a Hejőpapi-közeli hídról, a tokaji tévétoronyról, a Tiszai pályaudvartól, a főutca bizonyos pontjairól, a Szinva teraszról, a Vörösmartyról; a Mendikás dűlőről közeledve épp csak felbukkanni a csúcsát… szóval, mondom, „bárhonnan”.

Egyszóval kiről-miről szól „a kilátó éve”? Hát Miskolcról, a miskolciakról.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!