Ugrás a tartalomra

Miskolci sportolóknak állított emlékfalat az önkormányzat

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. július 21. péntek 13:14
Miskolci olimpikonok és paralimpikonok előtt tiszteleg Miskolc önkormányzata azzal az emlékfallal, amelyet pénteken avattak fel a Miskolc Városi Sportcsarnok oldalán.

A márványtáblákon olyan sportolók nevei kaptak helyet mások mellett a labdarúgás, az atlétika, a kajak-kenu, a kerékpár, a súlyemelés, a sportlövészet, a birkózás, a biatlon, a dzsúdó, a sízés, vagy éppen a bocsa sportágból, akik valamelyik nyári vagy téli olimpián indulva értek el szép eredményt, ezzel Miskolc jó hírnevét is öregbítve.

A miskolci olimpikonoknak emléket állító márványtáblákat Veres Pál polgármester és Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára avatta fel. A városvezető úgy fogalmazott, Miskolc neve összeforrt a sporttal, büszkék lehetünk azokra a sportolókra, akik valamelyik olimpián vagy paralimpián részt vettek, és képviselték nem csak hazánkat, de a várost is. Hozzátette, a fiatalok már jelentkeznek, és készülnek arra, hogy elődeik példáját kövessék. Bízik benne, újabb nevekkel bővülhet az emléktábla, akár már a Párizsi olimpiát követően is.

- A modernkori történelem egyik legnagyobb vívmánya az olimpiai mozgalom, ami átível háborúkon, válságokon, és megmaradt annak, aminek lennie kell. Ezt a nemes eszmét és értékeit vinni kell tovább nemcsak a sportban, hanem az élet minden területén - hangsúlyozta.

Fábián László főtitkár azt mondta, minden családban, legyen az egy település vagy a sportolók nagy családja, fontos, hogy büszkék legyünk egymásra. Hozzátette: akik kimagasló tetteket vittek véghez, azokat pedig különösen tartsuk nagy becsben, és ne feledjük nevüket.

- Az olimpikonok Miskolc hírnevét vitték a világban, dicséretes, hogy itt megemlékeznek róluk. A város sok sportolót nevelt ki, bízom abban, hogy Párizsban is sokan képviselik majd Miskolcot - mondta.

Egy régi adósságát pótolta most a város az emlékfallal. Az ötlet az olimpikon Deák-Bárdos Mihálytól származik. Érdeklődésünkre elmondta, országszerte látott már jó példákat, ezért kezdeményezte a felállítását. Hozzátette, azok a sportolók szerepelnek rajta, akik miskolci egyesületi színekben szerepeltek olimpián. Elmonda azt is, hogy képviselői alapjából támogatta a megvalósítást, és ebben több politikustársa is csatlakozott hozzá.

Juhász Ákos képgalériája

Az ünnepségen beszédet mondott Géra Imre miskolci olimpikon, aki mécsest is gyújtott az emlékfalnál, azon sporttársai előtt tisztelegve, akik már nincsenek közöttünk.

Az avatóünnepséget több miskolci olimpikon is megtisztelte jelenlétével.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!