Ugrás a tartalomra

Népszerűek az e-rollerek, több mint tízezer felhasználója volt már Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. október 14. szombat 17:54
Mintegy 60 ezer utazást tettek a miskolci elektromos rollereken, több mint 11 ezren használták a szolgáltatást eddig.
Fotó: Mocsári László

Elektromos rollereket június 21-e óta bérelhetünk Miskolcon. A város csatlakozott ugyanis azoknak a településeknek a sorához, ahol elektromos rollermegosztó szolgáltatás működik. Több mint száznyolcvan mikromobilitási pontot alakított ki az önkormányzat, építve a Tier jól működő hálózatra vonatkozó tapasztalataira. Ezeken a helyeken lehet bérelni ilyen közlekedési eszközöket. A mintegy háromszázharminc járműből álló flotta e-rollerei okoseszközökre telepíthető alkalmazással bérelhetők. Miskolc az ötödik város volt az országban Budapest, Siófok, Győr és Gödöllő után, ahol ez a szolgáltató ilyen lehetőséget kínál.

Az elektromos roller egy ígéretes alternatívája a környezetbarát közlekedésnek. Nem véletlen, hogy az első pillanattól népszerűvé vált Miskolcon. Azóta pedig megsokszorozódott a használatba vételek száma. Lendvai Tímeától, a szolgáltató Tier képviselőjétől megtudtuk, hogy töretlenül nagy a szolgáltatás iránti érdeklődés, az elmúlt fél évben több mint 11 ezer felhasználó mintegy 60 ezer utazást tett meg a miskolci elektromos rollereken.

Érdeklődésünkre kifejtette, továbbra is a belvárosban, a sétálóutcán használják a járműveket a legtöbben, de a lakótelepeken is sokan közlekednek velük. Hozzátette, más városokhoz hasonlóan itt is átlagosan kétkilométeres szakaszokat utaznak a bérelt rollerrel, ami csaknem 11 és fél percnek felel meg. A belváros mellett az Avas, az Egyetemváros, illetve Diósgyőr számít frekventált helynek, de például a Győri kapuban is sokan használják.

Fotó: Horváth Csongor

Lendvai Tímea elmondta azt is, hogy igyekeznek folyamatos elérést biztosítani, ezért nem tervezik, hogy módosítanák az elérési pontokat. Ezen a téren is "jó partnerre" találtak az önkormányzatban.

- Ők is úgy gondolják, hogy a létrehozott hálózat a helyi infrastruktúra része. Az volt a cél, hogyha valaki ilyen eszközt szeretne használni, akkor 2-300 méteren belül találjon magának egy e-rollert. A helyi üzemeltetést végző partnerünk tökéletesen karbantartja a rendszert, ami a városlakók megelégedésére szolgál - hangsúlyozta a szolgáltató képviselője.

Badány Lajos alpolgármester kérdésünkre elmondta, hogy elvi megállapodás született a szolgáltatóval arra nézve, hogy az MVK-bérletet vásárlók számára a Tier jelentős kedvezményt nyújtson a saját bérlettípusának árából, amely a rollerfeloldási díjak elengedését foglalja magában. A megvalósítás informatikai feltételeinek biztosítása tekintetében folynak az egyeztetések.

- Ennek bevezetése még kedvezőbb feltételeket fog teremteni mindazon miskolciak számára, akik az egyéni gépkocsihasználat helyett a közösségi közlekedést és a mikromobilitást választják - hangsúlyozta.

Az elektromos eszközöket egyébként ősszel és télen is használhatjuk majd, ugyanis a rollerek akkumulátorainak töltöttségét nem befolyásolja a magyarországi tél - ezek a járművek északibb országokban is üzemelnek a hidegebb hónapokban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!