Ugrás a tartalomra

Plágiumgyanú miatt vizsgálja a Kodolányi Egyetem a tankerületi vezető ügyét

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 12. szerda 11:36
A Kodolányi rektora belső vizsgálatot indít a kölcseys tanárokat kirúgó tankerületi vezető plágiumgyanús szakdolgozata miatt.

„Egyetemünk megteszi a szükséges intézkedéseket” – válaszolta Marosi Beatrix tankerületi vezető plágiumgyanús diplomamunkája kapcsán Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora a Momentum oktatáspolitikusának, Tóth Endrének, írta meg a Magyar Narancs.

Tóth Endre, a Momentum parlamenti képviselője korábban azt írta Szabó Péternek, a Kodolányi János Egyetem rektorának, hogy „a nyilvánosságban megjelent hírek alapján alapos a gyanú, hogy az Önök intézményének korábbi hallgatója, Marosi Beatrix plagizált A halálbüntetés. Jog és erkölcs című szakdolgozatának írása során. Kérem, tájékoztasson róla, hogy: mi az intézményük álláspontja a nyilvánosságban megjelent vádakról? Tervez-e vizsgálatot indítani az ügyben az intézményük? Milyen lépéseket tervez az ügyben az intézményük?”

A Marosi Beatrix diplomamunkájához kapcsolódó aggályokról először Ujlaki Tibor, a fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium egyik tanára posztolt a Facebookon. Ujlaki Tibor több posztot is kitett a Facebook-oldalára, ezekben részletesen végigveszi a dolgozat szerinte problémás részeit.

Aztán Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is felhívta a figyelmet az ügyre közösségi oldalán, bejegyzése szerint Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetője „diplomamunkájának jelentős része rossz plágium, a copy-paste módszerrel szabálytalanul bemásolt szövegrészekből áll”.

Egy másik ellenzéki országgyűlési képviselő, Jámbor András Pintér Sándor belügyminisztert és Hajnal Gabriellát, a Klebelsberg Központ elnökét szólította fel vizsgálatra Marosi plágiumgyanús szakdolgozatával kapcsolatban.

Marosi Beatrix a közelmúltban arról híresült el, hogy ő volt az első tankerületi vezető, aki rendkívüli felmondással megszüntette öt pedagógus munkaviszonyát, amiért polgári engedetlenségben vettek részt. A Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetője a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárait rúgta ki. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint mindez jogsértő.

Azóta számos tankerületi vezető fenyegette elbocsátással a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat. Személyesen adta át a kirúgással fenyegető levelet Házlinger György, a Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatója a Szent István Gimnázium pedagógusainak. Az ügyfélkapun keresztül értesítette hasonló szándékáról a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium tanárait a helyi tankerületi igazgató, Szabóné Forgács Gabriella, akinek a gödöllői Török Ignác Gimnáziumban kialakult állapotok kezelésében volt botrányos szerepe.

A Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Rábel Krisztina pedig a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium 24 tanárát, valamint a Brassó Utcai Általános Iskola 18 pedagógusát fenyegeti kirúgással - szedte össze a hasonló eseteket a Magyar Narancs.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!