Ugrás a tartalomra

Vízkereszt, vagy amit akarunk

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. január 10. szerda 15:19
Idén is megtartották a vízszentelés szertartását a Szinva teraszon.
Fotók: Juhász Ákos

A vízkereszt napja azok számára, akik nem ismerik az egyházi naptárt, többnyire annyit tesz, hogy ideje lezedni a karácsonyfát. Pedig január 6-án tartják az egyik legősibb keresztény ünnepet, amely Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának momentumait kapcsolja egybe. A vízkereszt népi liturgiájának középpontjában a vízszentelés és a szenteltvíz áll. 2011-ben élesztették újra hagyományt, akkor több mint fél évszázad után először szentelték meg a Szinvát.

A görög vízszentelési szertartás jóval ünnepélyesebb a latinnál, így több érdeklődőt is vonz. Miskolcon is a görögkatolikus liturgiát szokták megtartani: Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke először egy három ágú gyertyát mártott a vízbe, majd rálehelt háromszor, ezt követően megjelölte kezével szintén háromszor a vizet. Végül a főéneket követően a keresztet is belemártotta a vízbe, és a szentelt vízzel meghintette a résztvevőket.

A szertartáson részt vett Veres Pál polgármester is. Az 1950-es évektől kezdve az akkori hatalom nem engedte az egyház képviselőinek, hogy kimenjenek a folyókhoz, csak a templomban lehetett a vízszentelés liturgiáját megtartani. Ezért is van különleges jelentősége annak, hogy hosszú évtizedek után, ismét vízfolyást szentelnek immár tizenharmadszor a görög katolikusok.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!