Ugrás a tartalomra

Államosíthatják a még önkormányzati tulajdonban lévő vízszolgáltató vállalatokat is

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 07. csütörtök 13:05
Ezt lépné a kormány, miután a rezsicsökkentés miatt nem csupán veszteséges az ágazat, de aszályosabb időszakban már a vizet sem tudja mindenütt garantálni  – írja a HVG.

A jó hír, hogy egyelőre nem a felszín alatti vizek vannak kiapadóban, a rossz hír viszont az, hogy a kormány még mindig nem veszi tudomásul, mi lenne a helyes alkalmazkodás a változó éghajlathoz. Helyette inkább további államosításban gondolkozik - fogalmaz a HVG szerzője.

Emlékeztetnek, a forróságban tucatnyi település, köztük a budapesti agglomeráció, a kunsági Túrkeve vagy az észak-alföldi Jászberény együttesen több tízezer lakója kapott ízelítőt abból, mi a következménye annak, ha egy szolgáltatás árát nem a piac alakítja, hanem mesterségesen szabják meg. Ha olcsó a víz, az emberek nyakra-főre nyitják a csapot, locsolják a kertet, töltik a medencét.

- Az eredmény az, hogy egyszer csak elfogy az utánpótlás - írják, hozzátéve: az Orbán-kormány 12 éve nem hallgatja meg sem a környezetvédők, sem a közgazdászok érveit.

Hogy a kérdés valóban napirenden lehet, az a csütörtöki kormányinfón is kiderült. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis kifejtette, hogy a háború következtében megemelkedett energiaárak eredményeként sok vízszolgáltató, ami önkormányzati tulajdonban van, csődközelbe került.

Azt mondta, a kormányhoz több megkeresés is érkezett ebben az ügyben, és a kabinet úgy látja, hatékonyabban lehetne működtetni a vízszolgáltató cégeket, ha nem lenne ennyi. Az államnak fel kell készülnie arra, hogy a megfelelő üzemméret mellett valamilyen struktúrát kialakítsanak, de egyelőre többet nem tud mondani - írta az Index élő, szöveges tudósításában a Kormányinfóról.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!