Ugrás a tartalomra

Az alsózsolcai akkufeldolgozó ügye mutatja, hogy vissza kell adni a kontrollt az embereknek a Momentum szerint

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 14. csütörtök 21:58
Az üzemmel kapcsolatban sajtótájékoztatóval egybekötött demonstrációt tartott a Momentum csütörtök délután a Centrum áruháznál. Miskolc alpolgármestere egy úttörő javaslattal állt elő, ami megoldást jelenthet a magyar településeknek.

A hőmérséklet lehűlt, a kedélyek azonban továbbra sem csillapodnak a tervezett alsózsolcai akkumulátor-feldolgozó üzem ügyében. Csütörtökön civilek és a Momentum tartott sajtótájékoztatóval egybekötött demonstrációt Miskolcon, a Centrum áruház előtt. A tiltakozó civilek - több tucatnyian - behúzódtak az árkádok alá, onnan hallgatták a hangosbeszélővel hangjukat felerősíti politikusokat és a Helyi Civilek Szövetségének képviselőjét.

Jöttek civilek Alsó- és Felsőzsolcáról, a környező településekről és Miskolcról is. Többen elmondták, úgy érzik, magukra hagyták őket. Alsózsolca polgármesterét azonban dicsérték, kiállása sokakat nyugalommal töltött el. Egy idős asszony azt mondta, együtt van a település közössége, kiállnak magukért, mert úgy érzik, csak magukra számíthatnak.

Kézdi Ákos képgalériája

- Kivették a kontrollt az emberek kezéből - reagált Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője a civilek panaszaira.

Az ellenzéki politikus azt mondta, azért jöttek Miskolcra, hogy megszervezzék a közösségeket, hiszen minél erősebb a hangjuk, annál nagyobb az esélye, hogy meghallják őket a döntéshozók.

Fekete-Győr András azt tekintené eredménynek, ha egyáltalán nem jönne Alsózsolcára akkumulátor-feldolgozó üzem, vagy ha már le is telepszik, akkor minden egyes környezetvédelmi engedélyt betartanak, és "nem szívják el" a vízbázist a környék alól.

- Ezek a helyiek feltételei - szögezte le határozottan.

A Momentum másik országgyűlési képviselője, Lőcsei Lajos úgy fogalmazott, Alsózsolca lakossága "joggal háborodott fel", a kivitelező cég ugyanis véleménye szerint nem biztosítja a megfelelő garanciákat. Véleménye szerint a helyi önkormányzat "példát mutat" az egész ország számára azzal, hogy kérdez, követel, és felszólal a lakosság érdekében.

- Egészen pontosan ki, mennyiért és milyen feltételek mellett akar feldolgozóüzemet építeni? Amíg ezekre a kérdésekre nem kapunk választ, addig kötelességünk kiállni a helyiekért - húzta alá a politikus, szolidaritásra kérve a miskolciakat, hiszen "mindannyiunk jövőjéről" van szó.

Gyenes Gábor, a Helyi Civilek Szövetségének tagja úgy fogalmazott: "határozott véleményük", hogy sem Alsózsolcára, sem más magyar településre "nem való" az akkumulátor-feldolgozó üzem.

- A mostani jelenlétünkkel azt is szeretnénk erősíteni, hogy fontos ügyekben akár pártokkal is együttműködünk, ha azonosak a céljaink. Ez nem jelenti azt, hogy feladnánk a függetlenségünket! De bízunk abban, hogy így hamarabb célt érünk - fogalmazott.

Szopkó Tibor, Miskolc momentumos alpolgármestere, egyben a párt megyei szervezetének elnöke azt mondta, kötelességének érezte, hogy szolidaritást vállaljon az alsózsolcaiakkal, és, hogy maga is felemelje a hangját az üzem betelepítése ellen.

Bejelentette: annak érdekében, hogy Miskolcon ne merülhessenek fel hasonló problémák a jövőben, egy "úttörő javaslattal" élt csütörtökön. A városi közgyűlés elé szeptember végén kerülő előterjesztésében arra tesz javaslatot, hogy civil és zöld szervezetek szakértőkkel, helyi politikai erőkkel, valamint kormányzati szervek - külügyminisztérium, HIPA - bevonásával alakítsanak ki egy objektív szempontrendszert, egy komplex és transzparens mérőszámrendszert, ami alapján meg tudják mondani, hogy Miskolc "kit fogad, és kit nem fogad szívesen".

- A régió és Miskolc rá van szorulva a működőtőke beáramlására, de ezért cserébe nem adhatjuk oda a jövőnket, a környezetünket, a levegőnket, a vizünket - hangoztatta, reményét fejezve ki egyúttal, hogy a kezdeményezést más települési és vármegyei önkormányzatok is átveszik majd.

- Utat mutatunk a jövőnek, nekünk ebben van felelősségünk - tette hozzá.

A tiltakozás előtt pár órával jelentették be, hogy Erdei Sándor belép a Momentumba, a miskolci önkormányzati képviselő első nyilvános beszédét tehát tulajdonképpen a demonstráción tartotta. Elmondta, tiltakoznak a kormány "lázálma" ellen, hogy elárasztja a régiót veszélyesanyag-üzemekkel.

Felidézte Orbán Viktor egy 25 évvel ezelőtti beszédét, amiben a jelenlegi miniszterelnök még úgy fogalmazott: "jóvátehetetlen károkat okoz, ha megvalósul a használt akkumulátorokat feldolgozó üzem. Ez több kárt okozna, mint amennyi hasznot hajtana" - ezt egy Monokra tervezett hasonló üzem kapcsán nyilatkozta a megyei napilapnak a politikus.

- A régióban más módon is lehetne munkahelyeket teremteni, nem csak úgy, hogy az egészségünk kárt szenvedhet. Semmi nem garantálja azt ugyanis, hogy az akkumulátorok feldolgozása során nem szennyeződik a vízbázis - vélekedett.

Nagy tapsot kiváltva azzal zárta beszédét, hogy szerinte a cég nyugodtan vihetné a rossz akkumulátorait Szlovéniába is.

- Menjenek haza, legyen ott ilyen üzem, vagy ha ez a mániája a Fidesznek, akkor telepítsenek gyárat Alcsútdobozra, Felcsútra, Hatvanpusztára, vagy Tusványosra - fogalmazott.

---

Augusztus végén érkezett a hír, hogy éves tízezer tonna kapacitású akkumulátor-feldolgozót tervez a részben szlovén magánemberek tulajdonában lévő Andrada Group Magyarország Kft. Alsózsolcán.

Komoly ügy pattant ki a hírből, alig pár nappal utána ugyanis paprikás hangulatú lakossági fórumot tartottak Alsózsolcán.

Az LMP helyi népszavazás kiírását javasolta a település alpolgármesterének szeptember elején, miközben Alsózsolca polgármestere is nemet mondott a tervezett üzemre.

Hogy aztán beleálljon a történetbe a helyi DK is. Szeptember 6-án újabb fórumot tartottak a településen, ahol egyebek mellett az is kiderült, hogy a szlovén üzletember, aki másodmagával tízezer tonna veszélyes hulladékot szeretne ledarálni Alsózsolcán, tiszteletbeli magyar konzul.

Csütörtök délután pedig a területileg érintett környezetvédelmi egyesületek "dilettánsnak" nevezték az Alsózsolcára tervezett akkubontóval kapcsolatos dokumentációkat, és online petíciót indítottak amit bárki aláírhat, aki nem ért egyet a beruházással.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!