Ugrás a tartalomra

Az Avasi Közösségi Kávézó kapuja nyitva áll a részvételiség előtt

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. január 20. csütörtök 11:51
Ugyanis az Avasi Közösségi Kávézó is egyike a részvételi pontok hálózatának, amelynek tagjai lehetőséget, helyszínt és szakmai támogatást biztosítanak a közösségek, illetve az állampolgárok számára, hogy ötleteik, véleményük hatékonyabban eljusson a döntéshozók elé. Hétfőn a Részvétel Hete nevű programsorozat részeként legújabb arcát mutatta meg a kávézó.

Miskolc közgyűlése a tavaly decemberi utolsó ülésén fogadta el a Részvételi Koncepciót. A dokumentum tulajdonképpen annak az alapjait fekteti le, hogy a Polgármesteri Hivatal szabályok és törvények által behatárolt működési rendjéhez igazodva miként tudnak az állampolgárok becsatlakozni a döntéselőkészítési folyamatokba – véleményüket, ötleteiket, érdekeiket képviselve. Ez a részvételi demokrácia, ami kiegészíti a képviseleti formát.

Egy nagyon fontos elem a részvételi pontok hálózatának létrehozása városszerte. Ezek a többnyire már aktív közösségek és közösségi terek köré szerveződő „hidak” segítenek majd az állampolgárok és az önkormányzati közötti kapcsolat szorosabbra fűzésében.

Fotó: Parai Roland

A Részvétel Hete során az a – egyelőre – hat ilyen pont mutatkozik be, amelyek a város részvételi demokratikus törekvéseiben vállalnak kulcsszerepet. Hétfőn a Dialóg Egyesület által működtetett Avasi Közösségi Kávézón volt a sor.

Csere Áron János, az egyesület elnöke elmondta, három programelemen keresztül készültek megmutatni, hogy részvételi pontként milyen szolgáltatásokkal várják az embereket. Délelőtt több, az Avason működő közösségi tér képviselői dugták össze a fejüket, hogy egymás között is letisztázzák, miként tudnak a városrész lakosságának leginkább segíteni abban, hogy részt vegyenek a demokratikus folyamatokban. Többször említettük: tanulás ez a szakemberek, az állampolgárok és az önkormányzat számára is.

Fotó: Mocsári László

Mint a szakember kifejtette, azért volt szükség erre az egyeztetésre a Miskolci Máltai Játszótér, az ökumenikus Közösségi Pont, az Avasi Tanoda, a MESZEGYI – Avasi Területi Szolgáltatási Központ és a Móra Ferenc Könyvtár képviselői között, hogy mindenki tisztán lássa, miben rejlik a részvételi demokrácia csimborasszója. Hivatalosan az Avasi Közösségi Kávézó a városrész részvételi pontja, de az említettek körül is működnek aktív közösségek, akiknek szintén érdeke lehet felvenni a kapcsolatot az önkormányzattal.

Később a nap folyamán újabb beszélgetéssel – ezúttal közösségivel – folytatódott az eszmecsere. Itt már maguk az állampolgárok, az Avasi Közösségi Kávézó köré szerveződött kisközösségek tagjai meséltek terveikről, illetve tanulhattak arról, mit jelent a részvételi demokrácia a számukra, a kávézó pedig mint részvételi pont – és az önkormányzat – miként segíthet nekik céljaik elérésében – tudtuk meg Csere Áron Jánostól.

Fotó: Mocsári László

Mindeközben fényfestés díszítette az Avasi Közösségi Kávézó épületét, ami amellett, hogy jól nézett ki, szimbolikus üzenetet tartalmazott: mivel a részvételi pontok közös jelképe a fény, ezért a bemutatkozó programjába minden helyszín beiktatott valami ehhez kapcsolódó elemet.

A Részvétel Hete a következő programokkal folytatódik:

Január 19., szerda, Kilián Észak Közösség (Szinyei Merse Pál utcai garázssor vége)

18:00–19:00 a KÉK bemutatkozása, részvételiség, jövőbeni tervek, gyertyagyújtás, gyertyaláng hazavitele

Január 20., csütörtök, Civil Központ Iroda (Széchenyi út 12.) - Betegség miatt elmarad, előreláthatólag február 7-én pótolják.

16:00–18:00 Polgárok a városépítésben – workshop magánszemélyeknek online, illetve személyes jelenléttel

Január 21., péntek, Célpont (Arany János u. 29.)

15:30–15:40 Köszöntő, bemutatkozás, a Célpont Közösségi Tér bemutatása

15:40 Önkéntesek/kisközösségek, a Célponthoz kapcsolódó szervezetek bemutatkozása

16:20 Beszélgetés, „a részvételiség megjelentetése”, játék

17:00 Tűzzsonglőr-bemutató a Vörösmarty Mihály téren, forró tea és pogácsa az érdeklődőknek, résztvevőknek

Ötletláda/részvételi láda kihelyezése

Január 22., szombat, Pont Központ (Weidlich-udvar, Széchenyi u. 19.)

15:00–17:00 Gyertya-installáció, kalendárium- és mandalakészítő kézműves foglalkozás, meglepetések, bemutatkoznak a Pont Központ kisközösségei

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!