Ugrás a tartalomra

Az egészségügyi dolgozók előtt tisztelegtek

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. november 30. szerda 11:20
Köszönet a gyógyítóknak – ezzel a címmel rendezett az Éltető Lélek Alapítvány ünnepi szakmai estet a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában kedden.
Horváth Csongor képgalériája

Az évente megrendezett ünnepi műsort hagyományosan Szent Lukács napjához közel tartják, hogy így emlékezzenek meg azokról, akik áldozatos munkájukkal gyógyítják, ápolják és segítik beteg embertársainkat.

Holndonner Ferenc, az Éltető Lélek Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint annak alapító tagja, Várhelyi Krisztina köszöntőjükben felidézték a Mindszenti templom egykori plébánosának, Berkes László atyának abbéli kezdeményezését, melyből az évről évre megrendezett esemény is kinőtte magát. A csaknem két évtizedes múltra visszatekintő „Köszönet a gyógyítóknak” arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy megértésükkel és türelmükkel az orvosok hitet és reményt mutatnak a gyógyulóknak, éppen ezért – miként fogalmaztak – az egyszerű köszönet kevés irányukba.

– Az egészségüggyel kapcsolatban könnyebben mondjuk el a negatívumokat – vélekedett a térség országgyűlési képviselője, egyben az esemény védnöke. Csöbör Katalin az elmúlt esztendőkben meglépett, az orvosokon túl az egészségügyi dolgozókra is kiterjesztett béremelés folytatását vetítette előre.

Ünnepi beszédében a Semmelweis Díjjal kitüntetett Mátyás Lajos, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgató-helyettese és osztályvezető főorvosa azt hangsúlyozta, hogy az egészségügy nemcsak az orvosokból és az ápolószemélyzetből áll, hanem azon „láthatatlan seregből” is, mely előbbiek munkáját segíti.

Egy város ereje közösségeinek az erejében rejlik az orvosok közössége pedig olyan, mely mindazok közül is kiemelkedik Veres Pál szerint. Miskolc polgármestere az alapítványnak kinyilvánított köszönetét követően kitért a pandémia elmúlt esztendeinek tanulságaira: arra, mekkora a jelentősége annak, ha egy városban meglévő egészségügyi volument és szakmai tudást hitvallással és szeretettel tudnak feltölteni a gyógyítók.

Később Gyulai Éva történész, egyetemi docens Borsod vármegye tisztiorvosai (1750-1850) címmel tartotta meg előadását. A Vihula Mihajlo gitárművész-zeneszerző és Kolozsi Balázs énekművész közreműködésével bonyolított estét végül Berkő Péter professor emeritus gondolatai zárták. A rendezvény fővédnöke Révész János, a megyei kórház főigazgatója volt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!