Ugrás a tartalomra

Azért az ár az úr!

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. augusztus 05. szombat 09:39
Kiugró drágulások és meglepő áresések is fogadhattak minket a héten a boltokban, miután a kormány augusztus elsejével eltörölte az ársapkákat. Mindennek helyébe érkezett a kiterjesztett kötelező akciózás. Kérdés, hogy a kellemes meglepetések mennyire bizonyulnak tartósnak – és hogy milyen árat fizetünk értük hosszútávon.
Örök téma a cukor ára. Fotó: Juhász Ákos

Másfél év után elhúzták a fedőt. Egyelőre vegyes kép fogad bennünket a lábos belsejében. Nem ritka a több mint 30 százalékos drágulás sem, míg egyes helyeken tagadhatatlanul csökkentek az árak. Átlagolva tehát, első pillantásra minden maradt a régiben – mármint a közelmúltbéli régiben…

A 2022 februárjában született intézkedés kivezetése beindítani látszik valamiféle piaci versenyt: több helyen – hogy ne riasszák el a vevőket, vagy, mert kötelező – akciós lett néhány ex-árstopos élelmiszer. Az árstop ugyanis nem szűnt meg teljesen, csak átalakult. A kormány azt várja el a kiskereskedőktől, hogy az eddig hatósági áras termékeket legfeljebb beszerzési áron értékesítsék vásárlóiknak.

Sapkánkat emeljük

Ennek mentén ki is bővítették az érintett élelmiszerek körét a következők szerint: baromfi-, sertés-, marhahús; egyéb húsféleségek; hal, halkonzerv; húskészítmények; tej, tejföl és helyettesítői; joghurt és egyéb savanyított készítmények; egyéb tejtermék; sajt; vaj, margarin és készítményei; egyéb zsiradékok (növényi és állati); kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb cereáliák; liszt, cukor, tartósított lisztesáru; friss zöldség és gyümölcs; gyümölcs-, zöldséglé; készételek, fűszerek, ételízesítők; kávé, tea; valamint ásványvizek és üdítőitalok.

A fentiekből hetente legalább két termékcsoport esetében kell akciózniuk a boltoknak, ami azt jelenti, hogy innentől immár kimondva és leírva is veszteségesen tudják csak értékesíteni ezeket. Igaz, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal rendelete szerint mindez csupán szeptember 30-ig alakul így. Két hónap és kiderül: a határidő hosszabbodik-e „Bicskéig”.

Csak félhangosan köszönjük

A rendelet melléklete előírja, hogy a kötelezővé tett akciózásról pontosan milyen kormányzati hirdetményt kell közzétenniük a boltoknak. Fel kell tüntetni, hogy a kormány a magyar családok védelmében döntött az új inflációellenes intézkedésekről, de a legérdekesebb talán az, hogy a vevők figyelmét külön fel kell hívni arra, hogy az érintett boltok, korábban jelentősebb árbevételt értek el, ezért kell a rendszeres, 15 százalékos akciókat meghirdetniük olyan termékekre is, amelyekre az árstop vonatkozott – figyelt fel a 24.hu.

Az eddigi viszonyítási pontok, tehát a tavalyi, tavalyelőtti dátumhoz kötött árakhoz való igazítás kényszere megszűnt, de a beszerzési árhoz való kötés nem számolta fel teljesen az árstop intézményét – erre már a HVG jutott annak kapcsán, hogy árstop kivezetése után egy nappal az Auchan máris mennyiségi korlátozást vezetett be a volt hatósági áras termékekre.

A Lidlnél egyelőre még nem sok változás tapasztalható. Mint azt cég a Telex megkeresésére közölte: törvényi kötelességüknek megfelelően három termékkategóriában tovább csökkentették áraikat, a további árstoppal érintett termékeik árát szerdán módosították. A vállalat központilag szabályozza az akció folyamatát. A portál kérdésére a Tesco azt írta, hogy náluk a pultos csirkemell kilogrammos egységára augusztus elsejétől 1499 forintról 1399 forintra csökken. A tojás ára némiképp csökkenhet, ugyanis annak árát éppen akkor rögzítették, amikor a szezonális hatások miatt az magasabban állt.

A felárakat figyeljük!

Keddre egyes termékek ára alacsonyabb lett, de több alaptermék drágult tíz vagy száz forintokkal az árstophoz képest. Van olyan üzletlánc, ahol továbbra is az árstopos áron kaphatók az alapvető élelmiszerek, sőt, több árucikk olcsóbb lett. Van, ahol duplájára nőtt a kristálycukor ára, de mindenütt megdrágult – a búzafinomliszt is többe kerül.

Nehéz elfelejteni, amikor a nem árstopos napraforgó étolajak literenkénti ára már az 1200 forintot is túlszárnyalta. Nos, a Sparnál akár 500 forint alatt is kapható saját márkás étolaj. Amíg az árstop kivezetése előtt a legolcsóbb M-es tojás tíz darabjáért is közel 700 forintot kértek a boltláncoknál, a Pennynél most már 445-ért is megkaphatjuk – ez most jellemzően 500-560 forint között tűnik mozogni/beállni.

Szerkesztőségünk az országos médiumok vásárlási tapasztalatait fölerősítve megállapította: a tej esetében a legfeltűnőbb az, micsoda irtózatos árkülönbségek vannak – még akció nélkül is – az egyes boltláncok között. A terjedelmi skálát egészen nyugodtan kalkulálhatjuk hármas szorzóval.

Alaposan (ár)résen kell lennünk, hogy megértsük, mi is zajlik pontosan a fejünk felett. Az első két "sapkátlan" nap tapasztalatait látszik árnyalni, hogy a volt árstopos termékekre vonatkozó kötelező akciók csupán csütörtökön indultak el hivatalosan, így a hétvégi nagy bevásárlással fogjuk tudni igazán felmérni az átcímkézett polcok súlyát. A kérdés ugyanakkor kettős: tudunk-e, és ha igen, szeretnénk-e a kifüggesztett egységárak és a propagandaszólamok mögé látni...


Fotó: Mocsári László
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!