Ugrás a tartalomra

A bezárt posták előtt tiltakozott a Velünk a Város 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. november 14. hétfő 15:08
Szombatra virradóra több mint háromszáz hivatalát zárta be a Magyar Posta. Miskolcon ettől fogva kilenccel kevesebb helyszínen adhatjuk fel levelünket. A Velünk a Város frakciója szerint azonban ennél jóval többről van szó, így a fiókok bejáratára hétfőn demonstratív feliratokat aggattak. 
Fotó: Horváth Csongor

Az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó, a szirmai és martinkertvárosi posták bezárása kapcsán érintett önkormányzati képviselő – akárcsak a rendelkezés napvilágra kerülését követően, úgy ezúttal is Szarka Dénes frakcióvezető-helyettes társaságában – hangsúlyozta: „elfogadhatatlan, hogy a két településrészen egyetlen hivatal se maradjon”. Cseléné Figula Edina szerint teljesen jogosan háborodtak fel azok a lakosok, akik napi szinten használták ezeket a kirendeltségeket, miután az intézkedésnek köszönhetően innentől fogva a belvárosig vagy az Auchanig kell majd utazniuk. Egyúttal megjegyezte: további bonyodalmat okozhat, hogy számos cég vette igénybe a postafiók-szolgáltatást, melyeket erről elmulasztottak időben értesíteni. 

Kétszáztíz településen összesen háromszázhatvanhat postahivatal működését szünetelteti ideiglenesen a Magyar Posta Zrt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett hivatalok november 12-én már nem nyitottak ki. Az intézkedés oka pedig nem más, minthogy a Magyar Postára is vonatkozik a huszonöt százalékos kormányzati energia-megtakarítás, ez pedig csak és kizárólag efféle spórolási intézkedésekkel biztosítható szerintük.

Péntek délután ennek mentén két lakossági fórumot is tartottak, ahol a témában egy hete indított aláírásgyűjtéshez is csatlakozni lehetett. A jobbikos politikus emlékeztetett: a térség országgyűlési képviselőjét is invitálta ezekre az eseményekre, Csöbör Katalin azonban mindezektől távolmaradt. Nem úgy – mutatott rá –, mint Veres Pál polgármester, aki az egybegyűltekkel közölte: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel és Fónagy János miniszterhelyettessel a hét folyamán személyesen fog tárgyalni a postabezárásokról.

Szopkó Tibor alpolgármester a Pátriában található hivatalra helyezte fel a kormány kizárólagos felelősségét firtató feliratát, majd belvárosi képviselőként azt hangsúlyozta, hogy az itt lakókon és a postai dolgozókon kívül a bezárás sújtja még mindazokat is, akik a környező üzletekben és cégeknél dolgoznak, s egészen idáig a 4-es postán intézték napközbeni ügyeiket. Meglátása szerint kétséges, hogy az ily módon az 1-es postára átirányított forgalommal mennyire fognak elbírni az ottani dolgozók.

Miskolcon összesen kilenc postára: az ómassai, a szirmai, az egyetemvárosi, a miskolctapolcai, a martinkertvárosi, a hejőcsabai, az újgyőri postahivatalra, valamint a Tiszai pályaudvaron található 2-es és a sétálóutcán, a Pátriában működő 4-es postára került lakat.

Az egész Európai Unióban példátlanok a postabezárások Simon Gábor helyzetértékelése szerint. A Velünk a Város frakcióvezetője az Újgyőri főtér melletti hivatal nyílni nem akaró ajtajánál úgy fogalmazott: már most látni lehet, mindez micsoda többletterhet jelent majd a városlakók számára utazásban és időben. Érintett önkormányzati képviselőként felháborítónak véli, hogy „több tízezer miskolcinak teszi tönkre ezzel az életét a Fidesz”.

Bartha György azt hangoztatta, mennyire embertelen, hogy erről még csak nem is értesítették időben a lakosságot. Sőt – érzékeltetésképp megjegyezte –, a nagyvárosok, így Miskolc polgármestere is csupán a sajtóból értesült a fejleményekről. – Pár perc alatt legalább tízen jöttek, és nem mindenki idős – állapította meg a diósgyőri önkormányzati képviselő azzal összefüggésben, mennyiben kezelendő pusztán generációs jelenségként a helyszínen is jól érzékelhető méltatlankodás.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!