Ugrás a tartalomra

Egészségkosár a tavaszi megújulás jegyében

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. március 26. kedd 21:15
Az Idősek Tanácsa Tavaszi megújulás címmel előadást rendezett kedden a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban.

– Egész életemben odafigyeltem a helyes táplálkozásra, azért vagyok még itt – mondta mosolyogva a szeptemberben 90 éves korba lépő Lengyel Jánosné, aki a korábbi Egészségkosár rendezvényen is részt vett. Csonka Ilona ellenben most volt először jelen ilyen alkalmon, érdeklődésünkre elmondta, főleg arra volt kíváncsi, hogy milyen vitaminokra van szüksége a szervezetünknek, illetve hogyan tartsuk karban az egészségünket. Mások kifejezetten az „okos tanácsokat adó” Felszeghi Sára miatt jöttek. – Elsősorban arra lennénk kíváncsiak, hogyan tudjuk megőrizni az állóképességünket. Mi ugyanis egy táncos, túrázós nyugdíjasklubot képviselünk, ezért fontosak nekünk ezek a jótanácsok – tette hozzá Kohán Attiláné.

Fotó: Juhász Ákos

Felszeghi Sára egyetemi docens, vezető szakfelügyelő főorvos a tavaszi megújulásról tartott előadást. Egyebek mellett arról szólt, hogy a téli, fény- és vitaminhiányos időszak után tavasszal minden szárba szökken. – Idősebb korban már nem túl látványos ez az „ugrás”, inkább apró lépések sorozata. Ugyanakkor minden részlete egy-egy nagyon fontos kérdés. Hogyan tisztítjuk meg, méregtelenítjük a szervezetünket? Mozgással, böjttel például. Ezek javítják a szervezet állapotát és a hormonrendszert is. A napfénynek szintén fontos szerepe van, akárcsak a megfelelő táplálkozásnak, a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásának – sorolta a szakember.

Az Egészségkosár rendezvényt Kiss János alpolgármester nyitotta meg. Örömét fejezte ki amiatt, hogy egyre nagyobb az érdeklődés, így egyre többen tudják egészségüket megőrizni. Sorolta a testmozgást középpontba állító programjaikat: vízitorna a Kemény Dénes uszodában, természetjárás – volt tehát lehetőség az aktív időtöltésre. Ugyanakkor ezt folytatni kell, hívta fel a figyelmet Kiss János. – Szeretnénk legalább negyedévente Egészségkosár-előadást tartani, utána mozogni és mozogni, ahogy erőnk engedi – fűzte hozzá, végül Arisztotelészt idézve leszögezte: „Az egészség nem egyetlen tett, hanem szokásaink összessége. Azzá válunk, amit rendszeresen teszünk”.

A program – melynek keddi állomásán a miskolci szépkorúak egy gyümölcskosarat is kaptak – együttműködő partnere a Szépkorúak Akadémiája, a Miskolci Egyetem és a MINŐIES Alapítvány volt.

További hírek

Olvasnivaló