Ugrás a tartalomra

Egy sor megyeszékhely után Szeged is úgy döntött: emelik a parkolási díjakat 

MTI/minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 04. hétfő 17:00
Mélyebben kell a zsebébe nyúlnia az autósoknak, ha önkormányzati parkolót vesznek igénybe Szeged és Miskolc mellett Debrecenben, Hódmezővásárhelyen, Győrött valamint a fővárosban is.

A parkolási díjak emeléséről és jövő júliustól a díjköteles parkolási zónák kibővítéséről döntött a szegedi közgyűlés hétfői ülésén.
    
A korábbi döntés alapján a legdrágább díjzónában július 1-jétől megemelt 535 forintos óránkénti parkolódíj 2023. január 1-jétől 600 forintra emelkedik. A minden zónára érvényes éves kombinált parkolóbérlet ára 352 ezer forintra emelkedik, de a belvárosi lakók 13 750 forintért vásárolhatnak otthonuk környezetében érvényes éves bérletet; 2024-ben 650 forintra emelkedik a szegedi belvárosban az órás parkolás ára, az éves kombinált bérlet pedig 384 ezer forintba kerül majd.
    
A közgyűlés döntött arról is, egy év múlva, 2023. július 1-jétől kiterjesztik a díjköteles zónákat, így a többi közt Újszeged belvároshoz közeli utcái és terei is fizetőssé válnak.
    
Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester közölte, a szegedi parkolási díjak 2013 óta változatlanok voltak. A részben a parkolási bevételből finanszírozott közösségi közlekedés állami támogatása a töredékére esett vissza, jelenleg csak a költségek 10 százalékát fedezik, míg az utasok a 20 százalékát, 70 százalékot az önkormányzat biztosít.
    
Az előterjesztést jegyző Nagy Sándor (Momentum) városfejlesztési alpolgármester a vita során kifejtette, a parkolás tavalyi - járvány miatti - ingyenesé tétele bebizonyította, a parkolási díjnak forgalomszabályozó hatása van.
    
Tápai Péter, a Fidesz közgyűlési frakciójának vezetője úgy fogalmazott, évek óta üldözik az autósokat Szegeden a parkolóhelyek megszüntetésével, az utcák egyirányúsításával. A politikus kifogásolta azt is, hogy a parkolási rendszert működtető önkormányzati cég 480 millió forintért akar parkolóautomatákat vásárolni.
    
Haág Zalán, a KDNP közgyűlési frakcióvezetője hangsúlyozta, az önkormányzat Magyarország legdrágább parkolási rendszerét hozza létre, amely nemcsak a lakosságot sújtja, hanem a kisvállalkozásokat is, melyek ügyfeleinek a jövőben fizetniük kell.
    
 Ahogyan arról a minap.hu beszámolt, a miskolci közgyűlés júniusi rendes ülésén hasonlóan döntött, augusztus 1-el emelte a parkolási díjakat. Arról pedig ebben a telex készített részletes összefoglalót, hogy mélyebben kell a zsebébe nyúlnia az autósoknak, ha önkormányzati parkolót vesznek igénybe Debrecenben, Hódmezővásárhelyen, Győrött és a fővárosban is.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!