Ugrás a tartalomra

Eljött a kompozit anyagok ideje a FUX-nál

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. július 19. vasárnap 09:05
Az innovációra alapértékként tekintő cég – egy amerikai szabadalom alapján – karbonszállal erősített kompozit erősítéssel is gyárt vezetékeket a hagyományos acél erősítésűek mellett. Portugáliából már kaptak megrendelést, és év végéig eldől, hogy a német piacra is be tudnak-e törni ezzel a vezetéktípussal. (x)

Könnyű, nagy az áramátviteli kapacitása, és környezetkímélőbb az előállítása – csak néhány előnye a karbonszál erősítésű kompozittal gyártott távvezetéknek a hagyományos acélerősítésűvel szemben. Barkóczy Péter, a FUX Zrt. fejlesztési igazgatója elmagyarázza: ha hirtelen egy vonalon nagyobb lesz a fogyasztás (mert például épült egy gyár vagy egy lakópark), akkor a régi hálózat már nem elegendő, hogy ellássa megfelelő teljesítménnyel az adott területet. Ilyenkor két lehetősége van az áramszolgáltatónak: épít egy másik távvezetékvonalat (ez azonban több évet is igénybe vehet), vagy nagyobb, de így súlyosabb vezetéket húz ki. Olyan vezetékre van tehát szükség, ami egyszerre könnyű és több áramot képes átvezetni. És bár a karbonszál erősítéses kompozitot drágábban, de sokkal környezetkímélőbb módon lehet előállítani, mint az acélt.

Fotó: Mocsári László

– Olyan sporteszközök gyártóinál, mint például a horgászbot, teniszütő, kerékpár, már ismert a karbonszál erősítésű kompozit. Az áramszolgáltatás területén, ha hirtelen szükség van áramátviteli kapacitásnövelésre, akkor egy ilyen anyaggal erősített vezeték nagyon jó alternatívát jelent a régi, acéllal erősítettel szemben. Jelenleg akkor használják, ha vezetékcserével meg lehet oldani a nagyobb átviteli kapacitást. Ha azonban valamilyen okból mégis új vonalat kell építeni, akkor a hagyományos, acélerősítésű vezetéket választják továbbra is – hangsúlyozza.

A Balkánon, Portugáliában, Spanyolországban már üzemelnek ilyen vonalak, hazánkban a Göd-Léva (Levice) vonalon szerelt fel egy szakaszt az MVM Zrt. – A kompozit anyag és a kábel konstrukciója amerikai szabadalom. Egy ottani cég megkeresett minket, mint vezetékgyártót; megvizsgálták, hogy rendelkezünk-e a megfelelő eszközökkel, felszereltséggel, majd a próbagyártásra is eljöttek Miskolcra. Körülbelül egy évig tartott, mire gyártóvá váltunk. Aztán jött az újabb lépés: a már általunk gyártott vezetéket egy általunk szerzett üzlet során felszereljék. Az amerikaiakkal ugyanis licencszerződést kötöttünk, ami azt jelenti, hogy a vezetéket bárkinek eladhatjuk, ha tőlük vesszük a kompozit anyagot.

A FUX-nál egyébként épp a napokban szerelik át az egyik gépet, az első megrendelés ugyanis megérkezett Portugáliából. A magyar céget főleg külföldről látják el munkával; ennek az is az oka, hogy hazánk villamoshálózata kicsi és nem is olyan régen újították fel. A kontinensen azonban számtalan lehetőség van a terjeszkedésre, hiszen ezt a fajta vezetéket a miskolci cégen kívül egyedül egy belga konkurens gyártja. Kelet-Közép-Európában azonban egyedül a miskolci cég foglalkozik ilyen vezetékek gyártásával. Ha tehát a kontinens ezen felén befut egy érdeklődő, akkor a FUX-ot kell keresniük.

– Többféle vezetéket kínálunk mi is a piacon, de azért vettük fel a portfólióba a típust, és tettünk meg mindent annak érdekében, hogy megkapjuk a gyártási jogot, hogy bővíteni tudjuk a kínálatot. Arra törekszünk, hogy mindig részt tudjunk venni a vevőink innovációs fejlesztési folyamataiban, megelőzve a többieket, és segíteni tudjunk nekik a megfelelő szolgáltatás elérésében – emeli ki a termék- és minőségfejlesztési igazgató.

– A villamosellátást biztosítani kell, első az üzembiztonság. Lassan fordulnak az új megoldások felé a hálózatüzemeltetők, az áramszolgáltatók; amíg nem győződtek meg száz százalékosan egy megoldásról, addig nem szerelik fel. Ha már felgyülemlett annyi tapasztalat, akkor is először a legbátrabbak kezdik el kipróbálni a vezetéket, majd idővel ez kör elkezd bővülni. Jelenleg ott tartunk, hogy már a kevésbé bátor cégek is gondolkodnak a karbonszállal erősített kompozit vezetékek felhasználásán – avat be minket a piac működésébe Barkóczy Péter.

A legfrissebb hír a FUX-nál, hogy Németországból is érkezett már megkeresés: év végéig kell nyilatkozniuk, hogy építési projektekbe beszállítanának-e az új típusból. – Hozzájuk sok, klasszikus vezetéket szállítunk. Óriási előrelépést jelent majd, amikor Németországban is felszerelik az első ilyen vezetéket. Reméljük, hogy az FUX gyártmány lesz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!