Ugrás a tartalomra

Elköltöztették a miskolctapolcai hódot

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. április 10. szerda 22:36
A nem régen átadott parkot meghódító fiatal hím hód kalandjai valószínűleg máshol folytatódnak.
A Miskolctapolcán tanyázó hód belepottyant a Barlangfürdő gyermekmedencéjébe / Fotók: Mályi Madármentők

Hívatlan vendég, egy hód fogadta pénteken a Barlangfürdő személyzetét a kör alakú gyerekmedencében, amiről a Miskolctapolca Barlangfürdő közösségi oldalán adtak hírt és portálunkon is beszámoltunk róla. Valószínűleg az a hód pottyant bele a medencébe, amelyik néhány hónapja a parkban telepedett le. Mivel a faj egyedei ugrani nem tudnak, önállóan nem volt képes kimászni onnan, ezért ki kellett menteni. Európában a hód oltalom alatt áll, így mint illetékes, a mentést a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) koordinálta. A műveletben pedig a Mályi Madármentő Állomás és a Miskolci Állatkert munkatársai vettek részt. A kíváncsi állat kalandjáért cserébe „kitelepítéssel” fizetett. 

Jobb élőhelyet találtak

- Péntek reggel azonnal hívtak a nemzeti parktól és a Miskolci Állatkerttől és megkértek, hogy segítsünk a hód mentésében, mivel korábban már a bőcsi sörgyárból is mentettünk hódot. Abban maradtunk az állatkerttel, hogy közösen fogjuk be az egyébként nem annyira nagytestű, fiatal állatot – nyilatkozta szerkesztőségünknek Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője. – A helyszínen szembesültünk vele, hogy ennek ellenére a szabadulási kísérlete során megrágta a medencét és valószínűleg több millió forintos kárt okozott. 

Elmondta, hogy a hód viszonylag erős állat, és ha veszélyben érzi magát, agresszív is lehet, nagyot tud harapni a fogaival. Ezért a Miskolci Állatkert terelő palánkokat és egy vas ketrecet hozott a befogásához, ahová lényegében érintésmentesen belesétált. A BNPI szakemberei néhány óra elteltével számára másik megfelelő élőhelyet találtak és az állatmentő a Hernád mentén szabadon engedte. 

Vas ketrec kellett hozzá

- A hód valószínűleg vasárnap éjszaka keveredhetett bele a medencébe Miskolctapolcán. Mire kiértünk, úgy tűnt nekünk, hogy már elfáradt a próbálkozásban, hogy kijöjjön, de nem sérült meg. Terelő lapjaink segítségével könnyedén, szinte pillanatok alatt sikerült a ládába terelni – számolt be Veress Tamás, a Miskolci Állatkert gyűjteményi vezetője. 

A sikeres mentés után.

Hozzátette, hogy a Miskolci Állatkertben még sosem lakott hód, és mint mentett állat sem került be hozzájuk, így ez volt az első tapasztalatuk a fajjal. Viszont megfelelő eszközökkel csak ők rendelkeztek a befogásához. Egyébként az állatkert, mint természetvédelmi mentőhely csak védett fajok egyedeit fogadja be, évente körülbelül pár tucatot. Ugyanis minden ilyen elszállásolás járványügyi kockázattal jár. Kimenni pedig csak nagyon indokolt esetben tudnak. 

Valószínű nem jön vissza

- A hódok mostanra Magyarország szinte minden vizében jelen vannak, ezért, ha a fiatalokat a szülők elzavarják és útra kell kelniük, már nehezen találnak maguknak új élőhelyet. Így képesek akár 20-40 kilométert is vándorolni, aminek idén az enyhe időjárás is kedvez – tudatta Czabán Dávid biológus, ökológus, a Magyar Természettudományi Múzeum hódszakértője. - Ez azzal is jár, hogy emberközeli helyeken is megjelenhetnek. Félni nem kell tőlük, mert nyugisak, csak akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat – magyarázta. 

- Azt azonban nem lehet megmondani, hogy ez a hím talált-e már magának párt, mert fiatalon sokáig akár egyedül is tanyázhatnak egy helyen. Több hónap is eltelhet, mire elhatározzák, hogy továbbállnak. A Hernádtól egyébként kicsi a valószínűsége, hogy a szóban forgó egyed visszatalál Miskolctapolcára. Azonos vízrendszeren belül viszont jól tudnak tájékozódni – állította a szakértő. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!