Ugrás a tartalomra

Eseménydús májussal ünnepli a városnapot Miskolc

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 10. kedd 09:56
Május 11. Miskolc napja, amit a koronavírus-világjárvány után újból megünnepelhet a város. A konkrét városnapi rendezvények mellett azonban számos egyéb program várja majd közönségét a hónapban a sporttól kezdve a kultúrán, közösségi játékon át a tehetségkutatóig.

A koronavírus-világjárvány miatti egészségügyi korlátozások számos élménytől megfosztottak bennünket az utóbbi két évben. Májusban jócskán lesz lehetőségünk, hogy bepótoljuk ezeket Miskolcon – erre már sikeres példa volt a Csanyikba visszatért Majális.

Kedden sajtótájékoztatón ismertették, hogy milyen eseménydús május elé néz a város lakossága. Ezek közül is kiemelkedik Miskolc napja május 11-én, amely onnan ered, hogy Ferenc József 1909-ben ezen a napon adományozott címeres kiváltságlevelet Miskolcnak. A város közgyűlése 1993-ban döntött úgy, hogy ekkor ünnepeljük Miskolc napját.

Veres Pál polgármester. Fotó: Mocsári László

Veres Pál polgármester kiemelte, hogy ezen a napon a Miskolci Nemzeti Színházban megrendezett ünnepi közgyűlésen adják majd át a városi díjakat azoknak, akik sokat tettek Miskolcért.

Arra is kitért, hogy aznap este, ugyancsak a színházban, fellép a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara. A Tamási Áron Énekes madár című színműve nyomán készült Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz című előadást tekinthetik majd meg a nézők, ami korszakokon átívelő táncélményt ígér.

Ugyancsak a színházhoz kapcsolódik, hogy május 12. és 14. között Határtalan napok várják a nézőket: határon túli teátrumok vendégszereplését tekinthetik meg az érdeklődők.

Az ünnepi héten Miskolc vendégül látja testvérvárosa, Aschaffenburg küldöttjeit is, akikkel közel három éve érik a személyes találkozó, azonban ugyancsak a koronavírus-világjárvány miatt, ez idáig meghiúsult.

A polgármester felemlegette, hogy idén is keresik a város borát, illetve május 12. és 14. között „eredeti időpontjában” rendezik meg az Avasi Borangolást.

Illusztráció; Fotó: Horváth Csongor

Május 14-én a sport is jelentős szerepet kap majd Miskolcon: a kerékpár-verseny Tour de Hongrie ötödik szakasza a Városház térről indul el. A hónap végén, 21-én pedig a Kassa-Miskolc Ultramaraton versenyzői Szlovákiából Miskolcra futnak be.

„Ez a május méltó folytatása lesz a május 1-i programnak. Bízom benne, hogy végre valóban felszabadultan, a közösségi érzést újra megérezve, színvonalas programokon vehetnek részt a miskolciak május folyamán” – zárta Veres Pál.

Fedor Vilmos polgármesteri megbízott. Fotó: Mocsári László

A szót Fedor Vilmos polgármesteri megbízott vette át. Az Itthon Miskolcon Egyesület Játékos VárosJárás nevű programjáról beszélt, ami május 14-én várja majd a jelentkezőket. Az idén 13. alkalommal megrendezendő versenyről Fedor Vilmos elmondta, hogy anno olyan játékot akartak létrehozni, amelyen korosztálytól függetlenül többen részt vehetnek és „elősegíti, hogy a város lakói jobban megismerjék Miskolcot, jobban kötődjenek értékeihez” – emlékezett vissza.

A játékosok Miskolc kulturális örökségéhez kapcsolódó helyszíneket keresnek majd fel, feladatokat oldanak meg és eközben megismerik az említett értékeket. Az idei program a Miskolc és az irodalom címet viseli – a múltra és a jelenre is koncentrálva. Május 10-ig még jelentkezhetnek a játékos kedvű miskolciak.

Majorné Bence Tünde, ügyvezető, MKK; Fotó: Mocsári László

A Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ugyancsak több programmal színesíti a májust. Majorné Bencze Tünde ügyvezető felsorolta, hogy a városnapon a Szent István téren 14:00 és 17:30 között miskolci cégek, civilek és intézmények települnek ki interaktív programokkal. Lesz még városismereti vetélkedő, helytörténeti kiállítás és játékos ki-mit-tud is.

Ezt követően, egészen 22 óráig ingyenes koncertek várják a miskolciakat: a helyi erőket képviseli majd a Miskolci Illés Emlékzenekar, illetve a Sky Fanatic. A sztárvendég a Carson Coma lesz.

Az intézmény városnapon túli programjairól is szólt az ügyvezető: a zenét népszerűsítő Tekerd fel a hangerőt!-programsorozatról, a diákzenekarok május 12-i tehetségkutatójáról, valamint a Helyfoglaló amatőr tehetségkutatóról. Elhangzott továbbá, hogy május 13-án a Művészetek Házában Varga Éva Kétszáz ajtó című kiállítása nyílik meg. A hetet vasárnap a szokásos termelői piac zárja majd az Erzsébet téren, amelynek tematikája ezúttal a családokra épül.
 

Programok Miskolcon május 8-15. között 

1. „Májuskosár” Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar Tavaszköszöntő jubileumi koncertmájus 8., 17:00, Művészetek Háza

2. Miskolc – Tekerd fel a hangerőt! program keretein belül:

3. MISKOLC VÁROS NAPJA

  •  Ünnepi közgyűlés: május 11., 14:00, Miskolci Nemzeti Színház, Kamaraszínház
  •  Szent István téri programok: május 11., 14:00-17:30

        Bemutatkoznak: Miskolci Hőszolgáltató Kft., Miskolci Vízmű Kft., MiReHu Kft., Miskolci Egészségfejlesztési Intézet, Zöld Kapcsolat Egyesület, Miskolci Áldozatsegítő Központ, Otthon Segítünk Alapítvány, Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Önkormányzati Hivatal Europe Direct Információs Központ.
        Programok: interaktív, környezetvédelmi, szemléletformáló, játékos foglalkoztatók, játszótér és játszóház. A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi kara városismereti vetélkedővel, a 10-es Honvéd Hagyományőrző Egyesület pedig Miskolci helytörténeti kiállítással és játékos történelmi ki-mit-tud?-dal várja az érdeklődőket. A Miskolci Kulturális Központ jótékonysági könyvvásárt tart a Magyar Vöröskereszttel együttműködve.

       Színpadi programok: 

4. Miskolc Város Bora 2022 borversenymájus 12. 9:00, Avasi Bortanya

5. X. Avasi Borangolás: május 12.-14., Avasi pincesorok

6. Határtalan napok: május 12-14., Miskolci Nemzeti Színház

7. Varga Éva: Kétszáz ajtó - kiállításmegnyitó: május 13., 16:30, Művészetek Háza Kortárs Galéria

8. Játékos VárosJárás 2022: május 14. 8:30-18:00, a helyszínek a játék napjáig titkosak

9. 43. Tour de Hongrie: május 15., Miskolc

10. Miskolci Termelői Nap: május 15. 9:00-13:00, Erzsébet tér
 

(Címlapkép: A miskolci Sky Fanatic egy korábbi fellépésén. Fotó: Sky Fanatic)

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!