Ugrás a tartalomra

Fülöp lett az elütött őzike

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2020. július 21. kedd 14:30
A kéthetes gida aratás közben sérült meg, egy kombájn letépte az egyik fülét. Már túl van a műtéten és egyre jobb a kedve. Jelenleg a Mályi Madármentő Állomáson lábadozik. Az egyik legnagyobb közösségi oldalon pedig már el is keresztelték. A kis őz a Fülöp nevet kapta.

Félix, Fülemüle, Vincent, Bajnok és még több száz hasonló név javaslat – a Mályi Madármentő Állomás facebook oldalán a bajba jutott kis őzgida nagy sztár lett. Nagyon sokan a Fülöpre szavaztak, mert fiú, és a fül is benne van a névben. 

Az őz most körülbelül 15 napos lehet. Annyira pici, hogy ha a lábait maga alá húzza, elfér egy cipős dobozban. Emiatt történt a baleset is. Aratás közben egy kombájn az őzgida egyik fülét szinte teljesen levágta, a másik is megsebesült, de azt sikerült megmenteni. Már túl van a megrázkódtatáson. Nagyon félt, új volt neki minden, kereste az anyukáját, sírt. Most már elfogadta a cumit szépen megnyugodott.

Az állomás vezetője elmondta, gyakoriak az ehhez hasonló balesetek. Ilyenkor azonban senkit nem lehet hibáztatni.

– Ezek a kis őzek nem fognak elszaladni, hiszen az ő ösztönükben az van, hogy lapuljanak le, meg se mozduljanak. Itt is ugyanez történt, ő lapult, anyukája elfektette a búzatáblában. A kombájn kezelője fent ül a toronyban egy hétméteres vágófejjel. Lényegében lehetetlenség egy ilyen pici őzikét észrevenni – mondta Lehoczky Krisztián, aki hozzátette, a fül a patás állatoknál a tájékozódásban és a veszély felismerésében játszik komoly szerepet. Ez Fülöpnél korlátozott lesz, így ha felépül, valószínűleg egy nagy területtel rendelkező mentőhelyre kerül majd.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!