Ugrás a tartalomra

A futókör csupán a kezdet a Népkert megújulásában

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. március 24. csütörtök 16:36
Újra összeült a népkerti kerekasztal, hogy a belváros legnagyobb méretű egybefüggő zöldterületéről tanácskozzanak a tagok. A civilek által életre hívott kezdeményezés állt elő anno a futókör ötletével, most folytatódott a városvezetéssel közös gondolkodás a további lehetőségekről.
Fotó: Juhász Ákos

A Népkert szimbolikus része Miskolcnak, hiszen régi vágya a város lakóinak, hogy a terület rekreációs Mekkává váljon a belváros közepén. Éveken át nem történt ebben előrelépés – legutóbb az 1980-as években nyúltak bele jelentősebben a parkba –, azonban most a májusra megépülő futókör első eleme lehet a megújulásnak.

Ebben a folyamatban jelentős szerepe volt, van és lesz a civileknek, akiknek szívügye, hogy a Népkert visszakapja polgári fényét. Létrehozták a népkerti kerekasztal nevű informális csoportosulásukat, hogy közösen gondolkodjanak a lehetőségekről.

Koordinátoruk, Kiss László elmondta, hogy az érdekelt intézmények, vállalkozók, civilek mintegy két és fél évvel ezelőtt kezdtek el egy esetleges futókörről beszélgetni. Több programot szerveztek az ötlet mentén, ami mára realitássá vált.

Csütörtökön azért ültek össze, hogy „a kerekasztal munkájában résztvevők, a társadalmi aktivisták és a városvezetők arról beszélgessünk, hogy mi mindent lehet kihozni a futókörből és milyen irányban lehet előrelépni a Népkert ügyében” – tudtuk meg Kiss Lászlótól.

Veres Pál polgármester hozzátette, hogy a közös gondolkodást megakasztotta a koronavírus-világjárvány, azonban most folytatják a beszélgetést. „Mi továbbra is azt gondoljuk, hogy itt igazi pihenő-szórakozó funkciót lehet megalkotni” – utalt a Népkerttel kapcsolatos döntéshozói elképzelésekre, majd hozzátette: nem koncertekre kell gondolni, mint korábban, hanem a területet „a város tüdejeként”, zöld színfoltként kell elképzelni.

A kerekasztal-beszélgetés során Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője ismertette a futókör-beruházás részleteit, illetve azt is, hogy a következő fejlesztési időszakban 31,35 milliárd forint TOP-os forrással gazdálkodhat Miskolc. Ebből az összegből szándékozik a város folytatni a Népkert megújítását is. „A célok kijelölését, a fejlesztési irányok meghatározását a társadalom bevonása mentén szeretnénk megalapozni” – utalt a kerekasztal céljára a főosztályvezető.

Az egyik érintett Barkóczi István, a Népkerti Vigadót működtető kft. ügyvezetője. Elmondta, hogy gyerekkora óta „szerelmese” a parkterületnek, sok szép emléket őriz róla. „Úgy gondolom, hogy ahogy a múltban volt, úgy a jelenben is a belváros egyik ékköve” – mint fogalmazott.

„Nagyon nagy élet van itt, csak figyelni kell” – folytatta, majd hozzátette, úgy érzi, sok még a teendő, hogy még többen kilátogassanak a Népkertbe. Ő abban látja a kiindulási pontot, hogy átfogó tervvel rendelkezzen a város a területre vonatkozóan. A megvalósításra szerinte hajlandóak lennének pénzt áldozni a miskolci vállalkozók.

Az első lépést a stratégia megszületése felé megtették az érintettek azzal, hogy folytatták a beszélgetést az igényekről és a lehetőségekről.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!