Ugrás a tartalomra

Gördülő sztrájkkal válaszolnak a kormányzati erőszakra a pedagógusok

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. szeptember 11. vasárnap 15:32
„Mivel látható, hogy a kormány erőre erőszakkal válaszol, viszont továbbra is csak az erőből ért, azt javasoljuk, hogy kollégáink szervezzenek a munkahelyeken hétfőtől olyan sztrájkokat, amelyek kihasználják a törvény kiskapuit” – közölte szombaton a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében a PDSZ és a PSZ.

Polgári elégedetlenség a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban. Fotó: Mocsári László

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tiltakozik a sztrájkjogért polgári engedetlenséget vállaló pedagógusokat ért kormányzati fenyegetés ellen – így reagáltak az érdekvédők arra, hogy pénteken kirúgással és felfüggesztéssel fenyegették meg azokat a tanárokat, akik részt vettek a szeptember 1-jétől meghirdetett gördülő polgári engedetlenségben.

Miskolcon nem csak fenyegetőztek

Miskolcon egyébként nem csak fenyegettek: felmentették állásából Dezsőfi Györgyöt, a Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét azzal az informális indokkal, hogy vezető pozíciója miatt nem vehetett volna részt a hétfői polgári engedetlenségben. Ezt követően azz intézmény tanárai közleményt adtak ki, melyben válaszlépéseket jelentettek be: egyrészt szolidaritási nyilatkozatot írtak alá Dezsőfi mellett, másrészt

a tantestület úgy döntött, a felmentés napján, 12-én hétfőn reggel fél 8 és 8 óra között feketeruhás élőlánccal veszi körül az iskola épületének tömbjét, jelezve ezzel az eljárás, a példastatuálás elfogadhatatlanságát és Dezsőfi György melletti kiállását.

Hozzátették, a tantestület önmagában nem elég ahhoz, hogy a körülbelül nyolcszáz méter kerületű tömböt körülfogja, de reménykednek benne, hogy mégis elegen lesznek, magyarul várnak oda másokat is, akik támogatják céljaikat.

Ezek után érkeztünk el a két érdekvédelmi szervezet szombaton kiadott közleményéhez. Ebben úgy fogalmaznak:

Kihasználnák a kiskapukat

Mivel látható, hogy a kormány erőre erőszakkal válaszol, viszont továbbra is csak az erőből ért, azt javasoljuk, hogy kollégáink szervezzenek a munkahelyeken hétfőtől olyan sztrájkokat, amelyek kihasználják a törvény kiskapuit!

A PDSZ és a PSZ azt javasolja, hogy mivel az intézményvezető köteles kiértesíteni a szülőket a tervezett és bejelentett sztrájk esetén, ezért

kérjék meg a szülőket, hogy a munkabeszüntetést úgy segítsék, hogy ez idő alatt ne küldjék be a gyermekeiket az intézménybe, mert ekkor felügyelni és tanítani sem kell – így kihúzzák a sztrájk alatti, még elégséges szolgáltatás előírásának "méregfogát";

a törvény alapján összevont felügyelet tartható; a sztrájk alatt megtartandó tanítási órákat más napokra át lehet helyezni;

Ezek alapján azt javasolják, hogy hétfőtől egy olyan, bizonyos időszakokat megcélzó "gördülő" sztrájkot hirdessenek meg, melynek részleteit a szakszervezetek honlapján és a Facebook-oldalán rövidesen ismertetik. Felhívják az intézmények figyelmét arra, hogy mindenhol ügyeljenek arra, hogy a tervezett sztrájkot minél előbb jelentsék be az intézményvezetőnek, mert a bejelentéstől számított öt nap múlva lehet belekezdeni a munkabeszüntetésbe.

Akció a pedagógusok világnapján

Az érdekvédők a közleményükben végül jelezték: október 5-én ünnepli az UNESCO a pedagógusok világnapját. Erre a napra a PSZ és a PDSZ együttes akciót hirdet az alapvető jogok biztosának területi irodáinál, ahol a közoktatásban tapasztalt jogsértésekről petíciókat nyújtanak át. Ezekre az akciókra hívják a kollégákat, szülőket Győr, Szeged, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár és Pécs területi irodáihoz.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!