Ugrás a tartalomra

Gulyás Gergely: még nincs itt az ideje a lazításnak

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2021. március 18. csütörtök 22:55
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint viszont talán heteken, talán már napokon belül itt lehet.

Tulajdonképpen semmi újdonság nem derült ki a csütörtöki Kormányinfón elhangzottakból, hiszen azt, hogy szigorú járványügyi intézkedések vannak érvényben eddig is tudtuk, éreztük. Azt pedig, hogy mikor tetőzhet a harmadik hullám, és ami még fontosabb, mikortól lélegezhetnek fel a bezárásra ítélt kis- és középvállalkozók, meg persze a hónapok óta járványügyi szabályok sokasága között élő lakosság, nem árulta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely kijelentette, a szakértők szerint közel vagyunk a harmadik hullám csúcsához, ezt követően ismertette a mai járványügyi számokat, melyekről a minap.hu is beszámolt.

- Az egészségügyi és járványügyi szakértők előre jelezték, hogy a harmadik hullám nehezebb lesz, mint a második volt, most látjuk, hogy ez így is van. Ami fontos, a kórházakban a kapacitások rendelkezésre állnak, de az orvosok és az ápolók iszonyatos, megfeszített munkát végeznek. Innen is szeretnénk nekik köszönetet mondani – mondta.

A miniszter kijelentette, tovább 1700 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van idehaza, és több mint tizenegyezer szabad kórházi ágy van a kórházakban. A létszám is adott a munkához – folytatta – hiszen a kormány korábban már döntött arról, hogy a védekezésben a rezidensek és a medikusok is részt vehetnek. „Megfeszített munkára van szükség a betegek ellátásához, de kapacitásprobléma nincsen egy kórházban sem, minden ezzel ellentétes hír álhír – tette hozzá Gulyás Gergely.

Még mindig nincs itt az ideje

A politikus leszögezte, a számokból az látszik, hogy a lazításnak még nincs itt az ideje.

- Az egyetlen megbízható védekezési mód az, hogyha az oltás folytatódik, Magyarország ezért szerez be mindenhonnan vakcinát ahonnan lehetséges, és ezért oltunk minden ellenőrzött, biztonságos koronavírus elleni oltóanyaggal – mondta Gulyás Gergely hozzátéve, Máltától eltekintve továbbra is hazánk az, ahol a lakosságarányosan a legtöbb oltóanyagot beadták.

Gulyás Gergely arra kért mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat, csökkentsék a találkozások, kontaktok számát, „a remények szerint ezzel párhuzamosan fog csillapodni a harmadik hullám is.”

Már tényleg hamarosan...

- Amennyiben kellően sok oltóanyagot szerzünk, kellően sokan regisztrálnak és oltatják be magukat, akkor negyedik hullám már nem lesz. Tudjuk, hogy két nehéz félév, tulajdonképpen egy nehéz év van mögöttünk, de már nem hónapokban, sőt talán már csak hetekben, napokban kell számolni, hogy lazítani lehessen az intézkedéseken – tette hozzá. 

A miniszter elmondta, a hamarosan kezdődő újranyitással kapcsolatban meghirdetett online konzultációt csütörtök este nyolcig lehet kitölteni, és az eredményét hétvégén hozzák nyilvánosságra.

Kiemelte, kormány többlépcsős újranyitásban gondolkodik, a nyitást pedig várhatóan a beoltottak számához igazítják majd. Ennél több részlet most viszont nem derült ki, Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádió interjújában jelenti majd be, hogy mit terveznek a következő hetekre.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!