Ugrás a tartalomra

Halálos pinceomlás Miskolcon - vádat emeltek egy férfi ellen, mert több hibát is vétett

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 08. szerda 09:34
Több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emelt a Miskolci Járási Ügyészség egy férfi ellen.
A halálos pinceomlás helyszíne. | Fotók: Horváth Csongor

Ahogy arról lapunk is beszámolt, tavaly augusztus utolsó napján beomlott egy pince Miskolctapolcán, a tragédiában többen életüket vesztették.

A vádirat szerint a vádlott júniusban kötött megbízójával vállalkozási szerződést, amelyben elvállalta egy pince kibővítését, felújítását. A kivitelezési munkák elvégzésére szóbeli megállapodást kötött három dolgozóval, akik számára azonban nem biztosított megfelelő egyéni védőeszközöket, nem tartott munkavédelmi oktatást és a pincerészt nem látta el megfelelő dúcolásokkal, megtámasztásokkal.

A vádlott a kivitelezés megkezdése előtt nem győződött meg az építmény állékonyságának megfelelőségéről, arról, hogy előzetesen készült-e geológiai, hidrológiai és talajmechanikai vizsgálat, nem készített kivitelezési, egészségvédelmi és biztonsági tervet, nem gondoskodott a leeső tárgyak elleni védelemről sem.

Ilyen előzmények után következett be a tragédia: augusztus végén a dolgozóknak azt a munkafeladatot adta, hogy kéziszerszámokkal és bontókalapáccsal végezzék el a pinceág formai kialakítását. A munkavégzés során a pincefödém beomlott, és a boltozatból leszakadó nagyméretű kőzetdarab maga alá temette az ott dolgozó három férfit, akik a helyszínen életüket vesztették.

- A vádlott mulasztásai közvetlen ok-okozati összefüggésben álltak a három sértett halálát okozó balesettel. Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben fogház- és pénzbüntetést, valamint foglalkozástól eltiltást indítványozott - írta szerdán kiadott közleményében a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!