Ugrás a tartalomra

Harminc éve az autizmussal élő miskolci családok szolgálatában

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. szeptember 15. csütörtök 13:07
Fennállása 30. évfordulóját ünnepelte csütörtökön a Miskolci Autista Alapítvány, amely három évtizeddel ezelőtt autista és értelmi fogyatékos gyermekek szüleinek kezdeményezésre jött létre.

A fejlődést sok mérföldkő jelzi, ezeket is felidézték a csütörtöki ünnepségen. Bohus Viktória projektvezető megosztotta, hogy a bentlakásos intézménynek az alapításkor 8 lakója volt, ma ez a szám 50 – mellettük 20 nappali ellátott és 10 iskolás is látogatja a Csermőkei úton található alapítványi központot.

Fotók: Mocsári László

Maga az épület és környezete is sokat fejlődött az évtizedek alatt. A közelmúltban új játszóteret kaptak a fiatalok, lecserélték a radiátorokat és a legújabb fejlesztés, hogy két új, modern kazánt kapott az intézmény.

„Az ellátottak mellett a családjaik is tehermentesítődnek nálunk és olyan életet tudnak élni, amelyet mindenki szeretne” – összegzett Bohus Viktória.

Az eseményen több barát és támogató is tiszteletét tette, Miskolc városvezetésének képviseletében Varga Andrea alpolgármester csatlakozott az ünnepséghez. Elmondta, hogy egy nonprofit szervezet életében 30 év rengeteg idő. Főként annak tükrében, hogy milyen nehéz helyzetben voltak és vannak a civilek.

„Pontosan tudjuk, mennyire nehéz a fogyatékkal élőket felkaroló civil szervezetek munkája” – tért át Miskolci Autista Alapítványra. „Miskolc életében óriási jelentősége van annak, hogy működnek a városban olyan szervezetek, amelyek felvállalják a különböző típusú fogyatékossággal élőknek akár a bentlakásos ellátását is” – folytatta, majd hozzátette, hogy megbecsülést és elismerést érdemelnek.

A 30 év összegzése mellett arra is jutott idő, hogy átadják az említett két új kazánt, amelyek a Pro Filii Alapítvány támogatásának köszönhetően biztosítanak korszerűbb fűtést. A szervezet főtitkára, Tóth Krisztina felidézte, hogy a Miskolci Autista Alapítvány fűtéskorszerűsítési pályázatot nyújtott be hozzájuk.

„A mai helyzetben – amikor egekbe szöknek az energiaárak – különösen fontos ez a cél, ezért a pályázatuk meghallgatásra talált. Az alapítvány kuratóriuma 10 millió forinttal támogatta a fűtéskorszerűsítést” – tudtuk meg.

A színes program részeként mások mellett beszédek hangzottak el, műsort adott a Miskolci Autista Alapítvány telephelyének közössége, illetve Szívós Győző színművész, majd emléktáblát is avattak.

További hírek

Olvasnivaló