Ugrás a tartalomra

Hazánkban megszűnt a kullancsgyérítés

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 28. kedd 10:54
A klímaváltozás miatt megjelent Magyarországon a veszélyes, trópusi Hyalomma kullancsnemzetség.

Rohamléptekkel haladunk a nyár felé és a meleg időjárás kedvez az élősködők, valamint a vérszívók terjedésének. Korábban előfordult, hogy kullancsveszélyre figyelmeztető táblát helyeztek ki az erdőben, de egyre kevésbé jellemző ez. Ez amiatt alakult így, mert ma már szinte bárhol találkozhatunk kullancsokkal az erdős területeken, ezért sokszor az erre irányuló térképek és applikációk is elavultak. 

A klímaváltozás miatt egy trópusi kullancsnemzetség, a Hyalomma is megjelent hazánkban, amely akár a krími-kongói vérzéses láz vírusát is terjesztheti. A kullancsok által terjesztett betegségekről korábban már beszámoltunk. Most annak jártunk utána, hogy milyen hatékony védekezési módok léteznek a túrák során az erdei vérszívók ellen. 

Nincs engedélyezett szer

- A Lyme-kór felfedezésével összefüggésben kezdtek el hazánkban nagy területen történő kullancsgyérítést végezni, még jóval a rendszerváltás előtti időkben. Azonban ma már nem használják ezt az eljárást Magyarországon, aminek több oka van – nyilatkozta szerkesztőségünknek Paulovkin András entomológus, járványügyi szakember, a Semmelweis Egyetem Fertőtlenítő Állomásának vezetője. 

- Jelenleg nincs kullancsokra szelektív irtószer. Amit korábban alkalmaztak erre a célra (Actellic 50 EC) egy totális irtószer növényvédőszer, ami minden ízeltlábút elpusztít. Ez a készítmény nem szabadforgalmú, így kizárólag használati engedéllyel rendelkező szakemberek vásárolhatják. Mivel idővel kikerült az engedélyokiratából a célszervezetek közül a kullancs, emiatt hivatalosan erre a célra már nem használható. Ahogyan egyébként egyetlen más irtószer vagy növényvédőszer sem, mivel egyetlen hazánkban engedélyezett készítmény okiratában sem lehet megtalálni a kullancsot – magyarázta a szakember. 

A bozótban tenyésznek

Elmondta, hogy a kullancsok nagy kiterjedésű területeken jelen lehetnek a sűrű aljnövényzetű erdőkben, vagy az árnyékolt, nagy páratartalommal rendelkező, elhanyagolt kertekben. Viszont ezt nem saját maguknak, hanem azoknak a gazdaszervezeteknek, például vándormadaraknak, emlősöknek köszönhetik, amelyeken élősködnek. Emiatt területi gyérítésük nem hatékony. 

- A kullancsok és az általuk terjesztett betegségek elleni védekezésben szemléletváltás történt. Maguk a kirándulók tehetik meg a megfelelő óvintézkedéseket, ami a leghatékonyabb. Közkeletű tévhit, hogy a kullancsok a fákról a fejünkre potyognak. Sokkal inkább a fűből, vagy a bokrokról kapaszkodnak ránk csípő, illetve láb magasságában. Magas bozótban akár belefuthatunk úgy nevezett lárvagócos területekbe is – fejtette ki. 

- Ezt követően kullancsok akár több órán keresztül is kereshetik a testünkön azt a helyet, ahonnan vért tudnak szívni. Így ha minél előbb, lehetőleg még aznap felfedezzük őket - például a hajlatokban, a farpofák között, a genitáliák környékén, a fülcimpa mögött, a hajas fejbőrön - annál valószínűbb, hogy semmivel sem fertőznek meg minket – hangsúlyozta a járványügyi szakértő. 

Hatékony kullancsriasztók

Aztán felsorolta, hogy megfelelő védekezési eszköz lehet: a zárt ruházat, jó hatásfokkal működnek a bőrre juttatható kullancsriasztó szerek, a kijelölt túraútvonalon maradás és túrázás után az úgy nevezett kullancsvizit, valamint az előzetes védőoltás a fertőzött kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás ellen. 

Arról is tájékoztatta olvasóinkat, hogy semmilyen speciális eszköz nem szükséges a kullancs bőrből való eltávolításához. Elegendő lehet hozzá akár a hosszabb köröm, amivel egy határozott mozdulattal kihúzhatjuk az élősködőt. Amennyiben a kullancsnak beszakad a szájszerve, az még önmagában nem okoz fertőzést, maximum kisebb gyulladást. Ez olyan, mintha csupán egy szálka maradt volna a bőr alatt. Zsírral, vagy bármilyen anyaggal azonban kifejezetten tilos bekenni a ránk akaszkodott kullancsot! Ugyanis akkor elkezd fulladozni és a gazdaszervezetbe üríti mindazt, ami benne van, akár az általa hordozott kórokozókat is. 

További hírek

Olvasnivaló