Ugrás a tartalomra

Hegedűs Andrea: a politikának nincs helye az oktatásban! 

minap.hu / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2023. január 19. csütörtök 11:42
Ha a helyzet úgy hozná, a Demokratikus Koalíció (DK) kész volna a magyar oktatást megreformálni. A párt helyi országgyűlési képviselője a Miskolc Televízió Kilátó című műsorában ismertette annak javaslati pontjait – mindemellett az Erasmus és Horizont programokról is szót ejtett Hegedűs Andrea.
Fotók: Mocsári László

A korábban tanár, tavaly április óta pedig immár parlamenti képviselő Hegedűs Andrea szoros kapcsolatot tart fenn volt kollégáival és diákjaival, éppen ezért erkölcsi felelősséget és politikai kötelességet érez azért, hogy szóljon érdekükben – fektette le közéleti műsorunk legfrissebb adásában meghívott vendégünk.

A DK-s szakpolitikus szerint habár a magyar társadalom egyre inkább nyitott a pedagógusok problémáira – amennyiben egyre több diák kíséri a demonstráló tanárokat, és egyre többen vesznek részt a polgári engedetlenségben –, még ennél is szélesebb rétegeknek kellene csatlakozniuk az akciókhoz. Erre az Orbán-kormány okot is szolgáltat, hiszen – vélekedett Hegedűs Andrea – más társadalmi csoportok érdekeit is bőven sértik annak intézkedései.

Mint az a stúdióbeszélgetésből kiderült: szakszervezetekkel és gyakorló pedagógusokkal is egyeztetett már a DK árnyékkormánya. Így a párt úgynevezett oktatási kabinetje már ki is dolgozta azokat a kulcsfontosságú vázlatpontokat, melyek mentén egy esetleges kormányváltás után hozzálátnának a magyar oktatási rendszer jobbá tételéhez.

Eszerint mindenekelőtt egy önálló oktatási minisztériumra és egy olyan szakmabeli miniszterre volna szükség, akivel tárgyilagos, célravezető és előremutató tárgyalásokat tudnának lefolytatni az érdekeiket érvényesíteni szándékozó pedagógusok. Nem halogatnák azt az átfogó bérrendezést sem, amivel a magyar tanárok fizetését az európai átlaghoz zárkóztatnák fel. Hegedűs Andrea felhívta a figyelmet: az ehhez szükséges költségek biztosítását nem az EU-nak, sokkal inkább a magyar államnak volna dolga biztosítani.

Nem elodázható a DK szerint, hogy az őket sújtó túlterheltségen enyhítsen a kormányzat, miután a tanároknak rendkívül magas óraszámban kell egymást – és a katedrát már korábban elhagyó volt pályatársaikat – helyettesíteniük. Az életpályamodellel és a portfólióírással ugyancsak gúzsba kötött pedagógusok számára megkönnyebbülést jelentene, ha a „pallosként lebegtetett” új teljesítményértékelési rendszertől elállna a kormány.

Az ellenzéki párt úgy ítéli, hogy a rendkívüli felmondásról szóló rendelettel a kormány voltaképp azt ismerte el, hogy nincs elég tanár a rendszerben, ezért a tanév végéig azt a pedagógust sem bocsátják el, akitől intézményében egyébként már most szeretnének megválni. A szociáldemokrata alakulat egyszersmind követeli azt is, hogy a polgári engedetlenségben résztvevő, majd arra való hivatkozással elbocsátott pedagógusokat azonnal vegyék vissza munkaadó intézményiekbe.

A DK ezenfelül a szabad tankönyvválasztás, a sztrájk alapjogként való elismerése és az igazságos túlóra-elszámolás mellett is kiáll. Itt jegyezte meg Hegedűs Andrea, hogy ha módjukban állna, akkor azon önkormányzatoknak, akik szeretnék, fenntartási forrásaival együtt visszaadnák az iskolákat.

A stúdióbeszélgetés végén szóba került az Európai Bizottság múlt hetén nyilvánosságra került döntése, mely azt vetíti előre, hogy a tavaly december 15-e után elbírált, az Erasmus+ és Horizont programokra vonatkozó hallgatói és oktatói szerződések tulajdonképp semmissé válnak. Hegedűs Andrea úgy fogalmazott: kizárólag a magyar kormány tehet arról, hogy sok tízezer magyar diák álma foszlott szerte ezzel. A korábbi önkormányzati képviselő tolmácsolta pártja azon parlamenti törvényjavaslatát, miszerint a jövőben ne vállalhassanak szerepet az érintett egyetemeket fenntartó közalapítványok kuratóriumaiban aktív politikusok: miniszterek, államtitkárok és polgármesterek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!